Čínske národné múzeum hodvábu otvorilo počas 26. generálnej konferencie ICOM v Prahe výstavu Hodváb a Hodvábna cesta

PRAHA, 23. augusta 2022 /PRNewswire/ — Výstava Hodváb a Hodvábna cesta sa začala 19. augusta 2022 v Prahe. Podujatie spoluorganizovalo čínske veľvyslanectvo v Prahe a Čínske národné múzeum hodvábu (CNSM) a konalo sa pri príležitosti 26. generálnej konferencie ICOM (Medzinárodnej rady múzeí), ktorá sa tento rok konala v Prahe. ICOM, jediné celosvetové združenie múzeí na svete, tvorí viac ako 49 000 členov zastupujúcich 142 krajín a území.

Na pozvanie organizátorov sa slávnostného otvorenia zúčastnilo niekoľko hostí z ICOM, napríklad predseda Ázijsko-tichomorského výboru ICOM Kidong Bae, predseda Medzinárodného výboru ICOM pre etnografické múzeá Ralf Čeplak Mencina, predseda Medzinárodného výboru ICOM pre architektúru a múzejné techniky Nana Meparišvili, predseda ICOM Mongolsko Bumaa Dashdendendev, predsedníčka ICOM Južná Afrika Catherine Snel, generálny tajomník ICOM Venezuela Lic. Nathiam Vega a člen ICOM India. Vysoko ocenili formu výstavy, hoci malej ale znamenitej, ktorá predstavuje vynikajúci príklad pre výstavu malých rozmerov v múzejnej komunite.

CNSM, najväčšie múzeum hodvábu na svete, predstavuje na výstave bohatú a nádhernú zbierku predmetov z hodvábu, pričom z Číny pochádzajú len tri boxy. Podujatie, ktoré je rozdelené do troch častí: Technológia hodvábu, Hodvábne umenie a Hodvábna cesta, poskytuje podrobný úvod do pôvodu hodvábu v Číne, výrobného procesu tohto materiálu, hodvábnych vzorov a rôznych derivátov a okrem toho ukazuje, ako sa hodváb stal komoditou vysoko cenenou a vyhľadávanou na celom svete po vzniku Hodvábnej cesty. Vystavených bude viac ako 30 exponátov a veľké množstvo obrazov týkajúcich sa hodvábu, ktoré českým návštevníkom umožnia pochopiť pôvod tohto cenného materiálu, oceniť krásu prírodného bielkovinového vlákna a spoznať čínsku kultúru Ťiang-nan. 

„Čína a Česká republika nadviazali priateľské vzťahy v oblasti kultúrnych výmen a toto je moja štvrtá návšteva Prahy,” povedal čestný riaditeľ CNSM Zhao Feng, keď predniesol prejav na slávnosti. Výstava Hodváb a Hodvábna cesta poukazuje na dlhú a bohatú čínsku kultúru hodvábu, ako aj na významnú úlohu, ktorú hodváb zohral v kultúrnej výmene medzi Čínou a inými krajinami a regiónmi na celom svete, spolu s úspechmi a pokrokom, ktorý CNSM a širšia čínska muzeálna komunita dosiahli v posledných rokoch v oblasti archeologického výskumu, ochrany kultúrnych artefaktov, dedičstva tradičnej kultúry a spolupráce s medzinárodnými múzeami. 

Výstava Hodváb a Hodvábna cesta, ktorá je verejnosti prístupná bezplatne, potrvá do 26. augusta 2022. 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1883498/image_1.jpg

SOURCE China National Silk Museum

Go to Source