Čínské národní muzeum hedvábí v rámci 26. generální konference ICOM otevírá v Praze výstavu Hedvábí a Hedvábná stezka

PRAHA, 23. srpna 2022 /PRNewswire/ — 19. srpna 2022 byla v Praze zahájena výstava Hedvábí a Hedvábná stezka. Akci spolupořádalo čínské velvyslanectví v Praze a Čínské národní muzeum hedvábí (CNSM), přičemž termín výstavy se shoduje s konáním 26. generální konference ICOM (Mezinárodní rada muzeí), jejímž dějištěm je letos Praha. ICOM, jediná celosvětová muzejní asociace na světě, se skládá z více než 49.000 členů zastupujících 142 zemí a území.

Continue Reading


Czech visitors on site

Na pozvání organizátorů se slavnostního zahájení zúčastnilo několik hostů z ICOM, včetně předsedy Asijsko-pacifického výboru ICOM Kidonga Bae, předsedy Mezinárodního výboru ICOM pro etnografická muzea Ralfa Čeplaka Mencina, předsedy Mezinárodního výboru ICOM pro architekturu a muzejní techniku Nany Meparišviliho, předsedy ICOM Mongolsko Bumaa Dashdendendeva, předsedkyně ICOM Jižní Afrika Catherine Snel, generálního tajemníka ICOM-Venezuela Lic. Nathiama Vegy a člena ICOM Indie. U malé, ale výpravné výstavy velmi oceňují zejména její formu, přičemž celá akce představuje vynikající příklad výstavy malých rozměrů v muzejní komunitě.

CNSM, největší muzeum hedvábí na světě, vystavuje na výstavě bohatou a vynikající sbírku hedvábných předmětů, navíc z Číny pocházejí pouze tři krabice. Akce je rozdělena do tří částí: Technologie hedvábí, Umění hedvábí a Hedvábná stezka. Podrobně seznamuje s původem hedvábí v Číně, výrobním procesem tohoto materiálu, vzory hedvábí i různými deriváty a ukazuje, jak se hedvábí po vzniku Hedvábné stezky stalo vysoce ceněnou a vyhledávanou komoditou po celém světě. K vidění bude více než 30 exponátů a velké množství obrazů týkajících se hedvábí, které českým návštěvníkům umožní pochopit původ tohoto ceněného materiálu, ocenit krásu přírodního bílkovinného vlákna a poznat čínskou kulturu Jiangnanu. 

„Čína a Česká republika navázaly přátelské vztahy v oblasti kulturních výměn a toto je moje čtvrtá návštěva Prahy,” řekl čestný ředitel CNSM Zhao Feng, když přednesl projev na slavnostním ceremoniálu. Výstava Hedvábí a Hedvábná stezka poukazuje na dlouhou a bohatou čínskou hedvábnou kulturu a na významnou roli, kterou hedvábí hrálo v kulturní výměně mezi Čínou a dalšími zeměmi a regiony po celém světě, stejně jako na úspěchy a pokrok, kterého CNSM a širší čínská muzejní komunita dosáhly v posledních letech v oblasti archeologického výzkumu, uchovávání kulturních artefaktů, dědictví tradiční kultury a spolupráce se zahraničními muzei. 

Výstava Hedvábí a hedvábná stezka, která je veřejnosti přístupná zdarma, potrvá do 26. srpna 2022. 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1883498/image_1.jpg

SOURCE China National Silk Museum

Go to Source