CGTN: Jakým způsobem Čína a Laos podporují budování lidského společenství se sdílenou budoucností?

PEKING, 2. prosince 2022 /PRNewswire/ – Významný revoluční projekt čínsko-laoské železnice, spojující Kchun-ming v jihozápadní čínské provincii Jün-nan s hlavním městem Laosu Vientiane, od zahájení provozu v prosinci 2021 prokázal své výhody a přínosy pro osobní i nákladní dopravu.

Podle společnosti Laos-China Railway Co., Ltd. (LCRC), společného podniku se sídlem ve Vientiane, který je zodpovědný za provoz laoského úseku železnice, byly dosud celkově na laoském úseku čínsko-laoské železnice přepraveny přibližně 2 miliony tun zboží, přičemž se jednalo ve většině případů o přeshraniční zboží. Kromě toho zde bylo přepraveno také 1,26 milionu cestujících.

Čínský prezident Si Ťin-pching při setkání s generálním tajemníkem Ústředního výboru Laoské lidové revoluční strany a laoským prezidentem Thonglounem Sisoulithem ve středu uvedl, že díky společnému úsilí obou stran čínsko-laoská železnice pro obyvatele obou zemí představuje cestu rozvoje, štěstí a přátelství.

Si uvedl, že tato aktivita přináší nejenom významné výhody lidem obou zúčastněných zemí, ale představuje také model pro budování iniciativy Nové Hedvábné stezky (BRI) a pro podporu budování lidského společenství se společnou budoucností.

Zármutek nad smrtí soudruha Ťianga Ce-mina 

Na úvod Si Thonglounovi sdělil, že navzdory poskytnuté lékařské péči toho dne v Šanghaji zemřel soudruh Ťiang Ce-min.

Soudruh Ťiang byl výjimečným vůdcem, který se těšil vysokému uznání všech členů komunistické strany a armády, stejně jako i čínského lidu všech etnických skupin. Byl velkým marxistou, proletářským revolucionářem, státníkem, vojenským stratégem a diplomatem, dlouholetým osvědčeným komunistickým bojovníkem a vynikajícím čelním představitelem vyšších zájmů socialismu s čínskými rysy. Byl klíčovým členem třetí generace ústředního kolektivního vedení KS Číny a hlavním zakladatelem teorie tří zastupitelů, zdůraznil Si.

Thongloun vyjádřil hlubokou soustrast s úmrtím soudruha Ťianga a konstatoval, že se jedná o velkou ztráta pro KS Číny i čínský lid, kterou ve stejné míře sdílí i jeho strana a laoský lid.

Thongloun označil Ťianga za blízkého přítele laoské strany a uvedl, že Ťiangova návštěva Laosu v roce 2000 sehrála důležitou vedoucí úlohu v rozvoji laosko-čínských vztahů. Ťiang se tehdy stal navrhovatelem zásady dlouhodobé stability, dobrého sousedství, vzájemné důvěry a komplexní spolupráce.

Si a Thongloun ve středu znovu zdůraznili, že obě zúčastněné strany tuto zásadu věrně dodržují, a slíbili, že budou i nadále zachovávat dobré sousedské, přátelské, soudružské a partnerské vztahy.

Oboustranně výhodná spolupráce

V dubnu 2019 podepsaly Čína a Laos akční plán pro budování společenství se sdílenou budoucností. Od té doby bylo v této spolupráci dosaženo velice plodných výsledků a čínsko-laoská železnice je toho názorným příkladem.

Si laoského prezidenta ujistil, že Čína bude i nadále podporovat další čínské podniky, aby v Laosu investovaly, uvítá, pokud na čínský trh vstoupí více vysoce kvalitních laoských výrobků, a vytrvale bude také laoské straně poskytovat pomoc za účelem zmírnění současných obtíží, kterým Laos čelí.

Dodal, že obě strany by měly pokračovat v rozšiřování výměnných aktivit a spolupráce v oblasti vědy a techniky, vzdělávání, kultury, cestovního ruchu, zdravotnictví, mládeže i v dalších oblastech, ale také v podpoře mezilidských vazeb.

V současné době se Čína pro Laos stala druhým největším obchodním partnerem a je také zemí s největšími přímými zahraničními investicemi v Laosu.

Podle čínského ministerstva zahraničí investovala Čína v únoru 2022 prostřednictvím různých druhů investic v Laosu celkem 13,27 miliardy dolarů. V rámci svých možností poskytla Čína Laosu pomoc ve formě nenávratné výpomoci, bezúročných půjček či zvýhodněných půjček v oblasti materiálů, kompletní projektové pomoci, školení personálu a technické podpory.

Čína představuje základní kámen

Čína je ochotna prohloubit koordinaci a spolupráci s laoskou stranou v rámci spolupráce mezi Lancangem a Mekongem a spolupráce mezi Čínou a ASEAN, podporovat společné hodnoty lidstva a společně udržovat světový mír, stabilitu, rozvoj a prosperitu, poznamenal Si.

Thongloun uvedl, že v době složitých změn, kterými svět prochází, je Čína základním kamenem pro udržení světového míru a stability a je odhodlána podporovat společný rozvoj a budovat společenství se sdílenou budoucností.

https://news.cgtn.com/news/2022-11-30/Xi-holds-talks-with-Lao-president-1fnZjFTRH1K/index.html 

 

SOURCE CGTN

Go to Source