CGTN: Infraštruktúra, vakcíny a vesmír: spolupráca Číny a arabských krajín v oblasti vedy a techniky

PEKING, 12. decembra 2022 /PRNewswire/ — V rámci iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI) sa neustále udržateľným spôsobom rozvíja čínsko-arabská spolupráca v oblasti infraštruktúry, vesmíru a zdravia.

Čína prisľúbila urýchliť rozvoj čínsko-arabského medzivládneho mechanizmu spolupráce v oblasti vedy a techniky.

Krajina bude realizovať viac partnerských projektov a pokračovať v zlepšovaní vedecko-technických kapacít arabských štátov.

Štadión Lusail: prvé športovisko majstrovstiev sveta postavené Čínou

Štadión Lusail, hlavné dejisko tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale, postavila ako hlavný dodávateľ spoločnosť China Railway Construction Corporation.

Štadión v tvare datľovej palmy alebo smaltovaného lampáša bude hostiť finále majstrovstiev sveta, ktoré je naplánované na 18. decembra.

Je to prvýkrát, čo čínska spoločnosť postavila štadión pre majstrovstvá sveta vo futbale, ktorý je vyobrazený na novej 10-rialovej bankovke Kataru.

„Štadión Lusail je zďaleka najväčší, najmodernejší a najkomplexnejší profesionálny futbalový štadión na svete postavený podľa noriem FIFA,” povedal Li Chongyang, vedúci čínskeho technického tímu, pre China Media Group (CMG).

Štadión Lusail s kapacitou 80 000 divákov dokazuje technické schopnosti a úroveň služieb čínskych firiem, povedal pre CGTN Hassan Al Thawadi, generálny tajomník Najvyššieho výboru pre realizáciu a dedičstvo pre majstrovstvá sveta vo futbale 2022.

Spoločné projekty Číny a SAE pri výrobe vakcín

Spojené arabské emiráty (SAE) pomohli Číne s klinickým skúšaním vakcíny proti ochoreniu COVID-19 a neskôr zriadili miestne výrobné linky.

V roku 2020 SAE schválili registráciu inaktivovanej vakcíny vyvinutej čínskou spoločnosťou Sinopharm.

„SAE boli prvou krajinou, ktorá pristúpila k výrobe čínskej vakcíny,” povedal pre CGTN Ali Obaid Al Dhaheri, veľvyslanec SAE v Číne. „Výrobné zariadenie dokáže vyrobiť 200 miliónov dávok ročne. Táto vakcína nie je určená pre SAE, ani pre Čínu, ale pre zvyšok sveta.”

Spolupráca v oblasti vesmíru

Čína presadzuje vesmírnu spoluprácu s krajinami, ktoré sa zúčastňujú na BRI.

Čína a Saudská Arábia podpísali 16. marca 2017 memorandum o porozumení a výmene vedeckých údajov v oblasti vesmírnej spolupráce.

Podľa Čínskeho národného vesmírneho úradu potom spoločne predstavili tri snímky Mesiaca získané v rámci spolupráce na misii prenosového satelitu pre lunárnu sondu Chang’e-4.

V roku 2018 bolo v Tunisku slávnostne otvorené Čínsko-arabské centrum BDS/GNSS, prvé zahraničné centrum pre domáci čínsky navigačný satelitný systém Beidou (BDS). Spolupráca v oblasti BDS sa v roku 2021 rozšírila na viac arabských štátov, keďže sa dohodli na realizácii viacerých pilotných projektov.

Na spoluprácu s Čínou sa tiež teší kuvajtský národný tím pre oblasť satelitov.

Odkaz: https://news.cgtn.com/news/2022-12-10/Infrastructure-vaccines-and-space-China-Arab-sci-tech-cooperation-1fDKJNs4QuI/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1965838/CGTN_Covid_Vaccine.jpg

SOURCE CGTN

Go to Source