CGTN: Infrastruktura, vakcíny i vesmír: Vědecko-technická spolupráce mezi Čínou a arabskými zeměmi

PEKING, 12. prosince 2022 /PRNewswire/ — Spolupráce Číny a arabských zemí v oblasti infrastruktury, vesmíru a zdravotnictví se v rámci iniciativy Nové Hedvábné stezky (BRI) trvale rozvíjí.

Čína rovněž přislíbila urychlit rozvoj čínsko-arabského mezivládního mechanismu spolupráce v oblasti vědy a technologických inovací.

Continue Reading

CGTN_Covid_Vaccine
CGTN_Covid_Vaccine

V budoucnu tak zrealizuje více partnerských projektů a bude pokračovat v rozvoji vědeckotechnických kapacit arabských států.

Lusail Stadium: první stadion pro mistrovství světa vybudovaný Čínou

Stadion v Lusailu, hlavní dějiště letošního mistrovství světa ve fotbale, byl postaven za účasti China Railway Construction Corporation jako hlavního dodavatele.

Stadion ve tvaru tradiční mísy z listů datlové palmy či smaltované lampy se stane dějištěm finále mistrovství světa, které se má odehrát 18. prosince.

Čínská společnost zde vůbec poprvé postavila dějiště sportovního mistrovství světa, které je navíc vyobrazeno i na nové katarské bankovce v hodnotě 10 riálů.

„Lusail Stadium je zdaleka největším, nejmodernějším a nejsložitějším profesionálním fotbalovým stadionem na světě postaveným podle standardů FIFA,” uvedl pro China Media Group (CMG) vedoucí čínského technického týmu Li Chongyang.

Stadion v Lusailu, který pojme až 80 000 diváků, demonstruje technické schopnosti a úroveň služeb čínských společností, řekl Hassan Al Thawadi, generální tajemník Nejvyššího výboru pro realizaci a odkaz mistrovství světa ve fotbale 2022, pro CGTN.

Společné projekty Číny a SAE v oblasti očkování

Spojené arabské emiráty (SAE) poskytly Číně pomoc při klinických zkouškách vakcíny COVID-19 a později zřídily místní výrobní linky.

V roce 2020 SAE schválily registraci inaktivované vakcíny vyvinuté čínskou společností Sinopharm.

„SAE byly první zemí na světě, která přikročila k čínské vakcíně,” uvedl pro CGTN velvyslanec SAE v Číně Ali Obaid Al Dhaheri. „Výrobní závod dokáže ročně vyrobit 200 milionů dávek. Tato vakcína není určena ani pro SAE, ani pro Čínu, ale pro zbytek světa.”

Vesmírná spolupráce

Se zeměmi, které se účastní iniciativy Nové Hedvábné stezky, prosazuje Čína také spolupráci v oblasti výzkumu vesmíru.

Čína a Saúdská Arábie podepsaly 16. března 2017 memorandum o porozumění, které se týká sdílení vědeckých dat v oblasti vesmírné spolupráce.

Podle Čínského národního vesmírného úřadu pak společně představily tři snímky Měsíce získané díky spolupráci na relační družicové misi pro lunární sondu Čchang-e 4.

V roce 2018 bylo v Tunisku slavnostně otevřeno Čínsko-arabské středisko BDS/GNSS, první zahraniční středisko pro čínský navigační družicový systém Beidou (BDS). Spolupráce ohledně BDS se v roce 2021 rozšířila na další arabské státy, které přistoupily na realizaci dalších pilotních projektů.

Na spolupráci s Čínou se těší také tým národního kuvajtského satelitu.

Odkaz: https://news.cgtn.com/news/2022-12-10/Infrastructure-vaccines-and-space-China-Arab-sci-tech-cooperation-1fDKJNs4QuI/index.html

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1965838/CGTN_Covid_Vaccine.jpg

SOURCE CGTN

Go to Source