Prvá čisto civilná misia lode StarShip spoločnosti SpaceX na ceste okolo Mesiaca

Yusaku Maezawa oznámil osem členov posádky lode StarShip na ceste okolo Mesiaca

NEW YORK, 15. decembra 2022 /PRNewswire/ — Yusaku Maezawa (generálny riaditeľ spoločnosti Start Today, Inc.) oznámil, že do projektu „dearMoon”, prvého čisto civilného projektu letu okolo Mesiaca na palube rakety Starship, ktorú vyvíja spoločnosť SpaceX, bolo vybraných 8 členov posádky a 2 členovia záložnej posádky.

V marci 2021 Maezawa zverejnil na oficiálnej webovej stránke dearMoon výzvu na možnosť letieť do vesmíru pre viac rôznych talentovaných ľudí a dostal viac ako 1 milión žiadostí z 249 krajín a regiónov.

Osem členov posádky spolu s Maezawom poletí okolo Mesiaca približne 7 dní a vráti sa na Zem.

Hlavná posádka:

  • Steve Aoki: hudobný producent dvakrát nominovaný na cenu GRAMMY, umelec, módny návrhár a podnikateľ
  • Rhiannon Adam: umelecký fotograf
  • Tim Dodd: tvorca obsahu, fotograf, tvorca videí a hudobník. Hostiteľ kanála YouTube „Everyday Astronaut”
  • Yemi A.D.: multidisciplinárna tvorivá posila, sociálny inovátor a choreograf
  • Brendan Hall: tvorca dokumentárnych filmov
  • Karim Iliya: fotograf a filmár
  • TOP / Choi Seung Hyun: hudobník, ocenený filmový herec a vášnivý zberateľ umenia
  • Dev D. Joshi: profesionálny herec a influencer na sociálnych sieťach

V zálohe sú dvaja členovia posádky, americká zlatá olympijská medailistka v snowboardingu Kaitlyn Farrington a japonská tanečnica a choreografka Miyu.

Maezawa si splnil svoj sen o ceste do vesmíru pobytom na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) v decembri 2021. Jeho ďalšou výzvou je prvá, čisto civilná cesta okolo Mesiaca v histórii ľudstva.

„Prihlásilo sa nám približne milión ľudí z celého sveta… [Členovia posádky] sú fantastickí ľudia,” povedal Maezawa.  „Ani jeden z nich nemá stanovenú úlohu, ale dúfam, že každý člen posádky si uvedomí zodpovednosť, ktorá prichádza s opustením Zeme… Získajú veľa skúseností a dúfam, že ich využijú na to, aby prispeli k rozvoju planéty a ľudstva.”

„Celý tím SpaceX je nadšený, že sa títo výnimoční ľudia môžu pripojiť k misii dearMoon,” povedala Jessica Jensenová, viceprezidentka spoločnosti SpaceX pre prevádzku a integráciu zákazníkov. „Tešíme sa na let tejto posádky umelcov, tvorcov obsahu a športovcov z celého sveta, ktorí budú letieť v okruhu 200 km od povrchu Mesiaca a pred bezpečným návratom na Zem absolvujú celú cestu okolo Mesiaca.”

SOURCE Start Today Inc.

Go to Source