CGTN: Po zmene politiky v oblasti ochorenia COVID sa očakáva oživenie domáceho a zahraničného cestovného ruchu v Číne

PEKING, 9. januára 2023 /PRNewswire/ — Čína v nedeľu zrušila určité obmedzenia v oblasti ochorenia COVID-19 pre cestujúcich na medzinárodných letoch, pričom sa očakáva, že s blížiacim sa Sviatkom jari neberie domáci a medzinárodný cestovný ruch na obrátkach.

Podľa Úradu pre civilné letectvo Číny budú prijaté opatrenia s cieľom zabezpečiť, aby sa nákladná doprava na rôznych letiskách čo najskôr vrátila na úroveň pred epidémiou a aby sa aktívny cestovný ruch pre čínskych občanov náležite obnovil.

Optimalizované politiky a opatrenia zahŕňajú obnovenie prijímania a schvaľovania žiadostí čínskych občanov o bežné pasy na účely cestovného ruchu a návštev priateľov v zahraničí.

Podľa vyhlásenia Štátnej rady Hongkongu a Úradu pre záležitosti Macaa Čína tiež optimalizovala svoje predpisy týkajúce sa cestovania medzi pevninou a Hongkongom a Macaom. Podľa dokumentu budú môcť zahraniční cestujúci vstúpiť na pevninu cez Hongkong a Macao a budú zrušené obmedzenia týkajúce sa faktora zaťaženia cestujúcich pri letoch medzi pevninou a Hongkongom a Macaom.

Podľa pondelkového vyhlásenia ministerstva kultúry a cestovného ruchu zaznamenala Čína počas predchádzajúceho trojdňového novoročného sviatku približne 52,7 milióna domácich turistických návštev, čo predstavuje medziročný nárast o 0,44 %.

Príjmy z cestovného ruchu získané počas sviatkov prekročili podľa ministerstva 26,5 miliardy čínskych jüanov (približne 3,8 miliardy USD), čo je o 4 % viac ako v rovnakom období minulého roka.

„Národný trh kultúry a cestovného ruchu je vo všeobecnosti bezpečný, plynulý a organizovaný,” uviedlo ministerstvo kultúry a cestovného ruchu.

Podľa ministerstva sú cesty na krátke vzdialenosti trendom medzi cestovateľmi počas obdobia sviatkov, u mladých ľudí si obľúbenosť zachovávajú aktivity na ľade a snehu a kempovanie. Z údajov tiež vyplýva stabilné oživenie cestovania na stredné a dlhé vzdialenosti v krajine, pričom niektoré online cestovné kancelárie hlásia výrazný nárast rezervácií cestovných lístkov na medziprovinčný a cezhraničný cestovný ruch počas sviatkov.

Vzhľadom na značný počet potenciálnych čínskych turistov sa očakáva, že oživenie aktívneho cestovného ruchu bude zohrávať dôležitú úlohu pri oživení domáceho aj svetového trhu cestovného ruchu.

Podľa čínskej online cestovnej kancelárie Ctrip sa v priebehu pol hodiny od oznámenia politiky opätovného otvorenia počet vyhľadávaní zahraničných destinácií zvýšil o 1 000 % a dosiahol trojročné maximum.

Ostatné ázijské krajiny patria medzi prvé, ktoré z tejto vlny aktívneho cestovného ruchu profitujú. Údaje z Trip.com Group ukázali, že počet objednávok predaných leteniek ráno 27. decembra stúpol o 254 % v porovnaní s rovnakým časom v predchádzajúci deň. Medzi najobľúbenejšie destinácie čínskych turistov patrili Singapur, Kórejská republika, Japonsko a Thajsko.

Keďže čínska politika optimalizácie predpisov o cestovaní naďalej vzbudzuje silný celosvetový záujem, orgány cestovného ruchu v niekoľkých krajinách vrátane Thajska, Kanady, Austrálie, Nového Zélandu a Dánska uverejňujú od 27. decembra na Weibo príspevky, v ktorých pozývajú čínskych turistov na návštevu.

https://news.cgtn.com/news/2023-01-08/Revival-in-China-s-tourism-industry-expected-after-COVID-policy-shift-1gpXuxx1Cak/index.html

SOURCE CGTN

Go to Source