Spoločnosť Adani ako prvá nasadí nákladné vozidlá na vodíkový pohon

Spoločnosť Adani Enterprises je prvá v Ázii a jedna z prvých na svete, ktorá využíva nákladné vozidlá s vodíkovými palivovými článkami na ťažbu
Nasadenie prvého nákladného vozidla v Indii sa plánuje na rok 2023
Toto oznámenie potvrdzuje víziu Gautama Adaniho o potenciálnom katalyzovaní vodíkového hospodárstva, v ktorom má India náskok

AHMADABÁD, India, 19. januára 2023 /PRNewswire/ — Spoločnosť Adani Enterprises Limited (ďalej len AEL), ktorá je súčasťou diverzifikovaného portfólia spoločností Adani, dnes s indickou spoločnosťou Ashok Leyland a kanadskou spoločnosťou Ballard Power podpísala dohodu o spustení pilotného projektu na vývoj elektrického nákladného vozidla na vodíkové palivové články (FCET) na logistiku a prepravu v ťažobnom priemysle. 

Táto spolupráca predstavuje prvé plánované banské vozidlo na vodíkový pohon v Ázii. Ukážkový projekt bude viesť spoločnosť AEL, ktorá sa zameriava na ťažbu a rozvoj ekologických vodíkových projektov na zabezpečenie zdrojov, prepravu a budovanie infraštruktúry na tankovanie vodíka. Spoločnosť Ballard, popredný výrobca motorov na palivové články PEM, dodá motor na palivové články FCmoveTM pre vodíkové nákladné vozidlo a spoločnosť Ashok Leyland, jeden z najväčších výrobcov autobusov na svete, zabezpečí platformu vozidla a technickú podporu. Uvedenie vozidla FCET v Indii je naplánované na rok 2023.

Skupina Adani Group už skôr oznámila, že v nasledujúcich desiatich rokoch plánuje investovať viac ako 50 miliárd USD do zeleného vodíka a súvisiacich ekosystémov, čo zodpovedá kapacite až 3 miliónov ton zeleného vodíka ročne.

Vinay Prakash, riaditeľ spoločnosti Adani Enterprises Limited a generálny riaditeľ divízie Adani Natural Resources povedal: „Tento priekopnícky a ambiciózny projekt s využitím zeleného vodíka je veľkým prísľubom pre budúcu energetickú sebestačnosť Indie a je v súlade s víziou Gautama Adaniho, predsedu skupiny Adani, urýchliť využívanie technológie palivových článkov napájaných vodíkom v komerčnom dopravnom systéme. Tieto skúsenosti s vodíkom ako palivom pre komerčný vozový park nielenže predurčujú nástup vodíkovej technológie pre ťažobný a logistický sektor v krajine, ale umožnia aj iným podnikom, aby sa rozhodli pre dlhodobo udržateľné riešenia prechodu vozového parku v prístavoch, na letiskách a v priemyselných prevádzkach.” 

Ťažobné vozidlo na vodíkový pohon bude vážiť 55 ton, bude mať tri vodíkové nádrže, dojazd 200 km a bude poháňané palivovým článkom PEM s výkonom 120 kW od spoločnosti Ballard.

„Po podpísaní memoranda o porozumení so skupinou Adani v minulom roku túžime posunúť naše partnerstvo vpred a vítame možnosť spolupracovať so špičkovými podnikmi, ako je Adani,” povedal Randy MacEwen, generálny riaditeľ spoločnosti Ballard Power Systems. „Naša technológia ponúka silnú hodnotu pre ťažkotonážny banský nákladný automobil, pričom naše motory s nulovými emisiami zabezpečujú dlhý dojazd, rýchle tankovanie a veľké užitočné zaťaženie.”

„Spoločnosť Ashok Leyland je nadšená spoluprácou so spoločnosťami Adani a Ballard pri uvádzaní úžitkových vozidiel na palivové články v ťažobnom a logistickom sektore v Indii,” povedal Dr. N. Saravanan, technický riaditeľ, Ashok Leyland. „Vďaka našim skúsenostiam s vývojom jedinečných a nových produktov, technologickým skúsenostiam spoločnosti Ballard v oblasti palivových článkov a neochvejnej oddanosti spoločnosti Adani používaniu vodíka má India významnú príležitosť dekarbonizovať nákladnú aj osobnú dopravu.”

O spoločnosti Adani Enterprises Ltd

Adani Enterprises Limited (AEL) je vlajkovou loďou skupiny Adani Group, jednej z najväčších obchodných organizácií v Indii. V priebehu rokov sa spoločnosť Adani Enterprises zamerala na budovanie vznikajúcich podnikov v oblasti infraštruktúry, prispievala k budovaniu štátu a transformácii na samostatné kótované subjekty. Po úspešnom vybudovaní jedinečných subjektov, ako sú Adani Ports & SEZ, Adani Transmission, Adani Power, Adani Green Energy, Adani Total Gas a Adani Wilmar, spoločnosť významne prispela k sebestačnosti krajiny vďaka svojmu portfóliu robustných podnikov. To viedlo v priebehu viac ako 25 rokov aj k vysokým výnosom pre akcionárov so zloženou ročnou mierou rastu (CAGR) na úrovni 38 %.

Ďalšia generácia strategických obchodných investícií sa sústreďuje na ekosystém zeleného vodíka, správu letísk, cesty, dátové centrá a primárny priemysel ako meď a petrochémia, ktoré majú významný priestor na uvoľnenie hodnoty.

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/1716106/Adani_Group_Logo.jpg

SOURCE Adani Group

Go to Source