Slávnostné vypúšťanie vody v Tu-ťiang-jene

ČCHENG-TU, Čína, 6. apríla 2023 /PRNewswire/ — V Čcheng-tu, hlavnom meste juhozápadnej čínskej provincie S’-čchuan, sa 5. apríla začína festival vypúšťania vody v Tu-ťiang-jene, ktorý pripomína zakladateľov zavlažovacieho systému pri Tu-ťiang-jene.

Počas sviatku Čching-ming, ktorý pripadol na 5. apríla tohto roku, sa v Čcheng-tu, hlavnom meste juhozápadnej čínskej provincie S’-čchuan, konala slávnostná ceremónia na pamiatku zakladateľov zavlažovacieho systému pri Tu-ťiang-jene.

Continue Reading

The Dujiangyan Water-Releasing Festival kicks off on Apr 5 in Chengdu, capital of Southwest China's Sichuan province, to commemorate the founders of the Dujiangyan Irrigation System.
The Dujiangyan Water-Releasing Festival kicks off on Apr 5 in Chengdu, capital of Southwest China’s Sichuan province, to commemorate the founders of the Dujiangyan Irrigation System.

Na podujatí sa zúčastnilo viac ako 1 000 hostí z celého sveta v tradičných odevoch chan-fu. Boli medzi nimi veľvyslanci Ekvádoru, Thajska a Malty, vyslanec etiópskeho veľvyslanectva v Číne, ako aj viac ako 30 generálnych konzulov a konzulárnych úradníkov zo 17 krajín, napríklad z Poľska, Čile a Španielska.

Zavlažovací systém pri Tu-ťiang-jene, ktorý na hornom toku rieky Min-ťiang pred 2279 rokmi vybudoval guvernér provincie S’-čchuan Li Ping a jeho syn, sa používa dodnes. Od svojho dokončenia chráni nížinu Čcheng-tu pred povodňami a suchom.

Od dávnych čias pracovníci každú zimu pomocou drevených konštrukcií prehradili tok rieky Min-ťiang, aby udržali koryto rieky a posilnili hrádze počas obdobia sucha. Na jar búrali drevené konštrukcie, aby uvoľnili vodu a zavlažovali poľnohospodársku pôdu na nížine.

Postupne sa stalo tradíciou, že na sviatok Čching-ming, ktorý je začiatkom rušnej sezóny jarnej orby, sa koná slávnostné vypúšťanie vody do zavlažovacieho systému. Dnes sa táto tradícia vyvinula do veľkolepého podujatia – festivalu vypúšťania vody v Tu-ťiang-jene.

Festival vypúšťania vody v Tu-ťiang-jene je jednou z najslávnostnejších a najveľkolepejších aktivít ľudovej kultúry v západnom S’-čchuane a bol zaradený do prvej skupiny národného nehmotného dedičstva. Zavlažovací systém pri Tu-ťiang-jene bol spolu s neďalekou horou Čching-čcheng zapísaný na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Grzegorz Piotr Morawski, generálny konzul Poľska v Čcheng-tu, ktorý sa festivalu zúčastnil po prvýkrát, povedal, že bol veľmi pôsobivý. Obdivuje čínsky ľud za jeho historické a kultúrne dedičstvo, keďže tento obrad sa datuje tisíc rokov dozadu a koná sa dodnes.

Zavlažovací systém zavlažuje 755 000 hektárov poľnohospodárskej pôdy v 40 okresoch v západnej S’-čchuanskej panve a uspokojuje potreby desiatok miliónov ľudí v oblasti bývania, výroby a ochrany životného prostredia.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2048935/The_Dujiangyan_Water_Releasing_Festival_kicks_Apr_5_Chengdu_capital_Southwest.jpg

SOURCE The Publicity Department of Dujiangyan Municipal Party Committee

Go to Source