Slavnost Water-Releasing Festival v Dujiangyanu

ČCHENG-TU, Čína, 7. dubna 2023 /PRNewswire/ – 5. dubna začal v Čcheng-tu, hlavním městě jihozápadní čínské provincie S’-čchuan, festival Dujiangyan Water-Releasing Festival jako připomínka zakladatelů zavlažovacího systému Dujiangyanu.

Na svátek Qingming, který letos připadl na 5. dubna, se v Čcheng-tu, hlavním městě jihozápadní čínské provincie S’-čchuan, konala slavnost na počest zakladatelů zavlažovacího systému Dujiangyanu.

Continue Reading

The Dujiangyan Water-Releasing Festival kicks off on Apr 5 in Chengdu, capital of Southwest China's Sichuan province, to commemorate the founders of the Dujiangyan Irrigation System.
The Dujiangyan Water-Releasing Festival kicks off on Apr 5 in Chengdu, capital of Southwest China’s Sichuan province, to commemorate the founders of the Dujiangyan Irrigation System.

Akce se zúčastnilo více než 1 000 hostů z celého světa v tradičním oblečení hanfu. Jsou mezi nimi velvyslanci Ekvádoru, Thajska a Malty, ministr etiopského velvyslanectví v Číně a více než 30 generálních konzulů a konzulárních úředníků ze 17 zemí, například z Polska, Chile a Španělska.

Zavlažovací systém Dujiangyanu, který na horním toku řeky Minjiang vybudoval před 2 279 lety guvernér provincie Sichuan Li Bing se svým synem, se používá dodnes. Od svého dokončení chrání nížinu Čcheng-tu před povodněmi a suchem.

Již od dávných dob dělníci každou zimu přehrazují tok řeky Min-ťiang pomocí vorů, aby udržovali koryto řeky a zpevňovali hráze v období sucha. Na jaře pak vory odtrhávají, aby uvolnili vodu a zavlažili zemědělské pozemky v nížině.

Postupně se stalo tradicí, že se na svátek Qingming, kdy začíná náročná jarní orba, koná slavnostní vypouštění vody do zavlažovacího systému. Postupně se tato tradice vyvinula ve velkolepou událost – festival Dujiangyan Water-Releasing Festival.

Dujiangyan Water-Releasing Festival je jednou z nejslavnostnějších a nejvelkolepějších akcí lidové kultury v západním Sichuanu. Festival byl zařazen do národního nehmotného dědictví. Zavlažovací systém Dujiangyanu byl spolu s nedalekou horou Qingcheng zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Grzegorz Piotr Morawski, generální konzul Polska v Čcheng-tu, který se festivalu zúčastnil poprvé, řekl, že šlo o velmi působivou slavnost. Obdivuje Číňany za jejich historické a kulturní dědictví, protože tento obřad je starý tisíc let a koná se dodnes.

Zavlažovací systém obstarává 755 000 hektarů zemědělské půdy ve 40 okresech v západní části provincie S’-čchuan a uspokojuje potřeby desítek milionů lidí v oblasti bydlení, výroby, ekologie a ochrany životního prostředí.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2048935/The_Dujiangyan_Water_Releasing_Festival_kicks_Apr_5_Chengdu_capital_Southwest.jpg

SOURCE The Publicity Department of Dujiangyan Municipal Party Committee

Go to Source