CGTN: Fórum o kultúre v oblasti Žltej rieky sa zameriava na kolísku čínskej civilizácie

PEKING, 19. apríla 2023 /PRNewswire/ – V utorok sa v mestskej prefektúre Tung-jing vo východočínskom Šan-tungu začalo Fórum o kultúre v oblasti Žltej rieky. Na základe témy „Podpora kultúry v oblasti Žltej rieky a rozprávanie príbehov o Žltej rieke” hostia a zástupcovia z Číny a zahraničia uskutočnili sériu výmen a diskusií na tieto dve témy.

Continue Reading

image_1
image_1

Počas tohto fóra deväť provincií a regiónov pozdĺž trasy rieky podpísalo niekoľko dohôd o spolupráci s cieľom propagovať a rozprávať príbehy o kultúre v oblasti Žltej rieky, zapojiť sa do väčšej výmeny v oblasti rozvoja kultúry a cestovného ruchu a spolupracovať na ochrane kultúrnych pamiatok.

Viceprezident Čínskej akadémie spoločenských vied Kao Pchej-jung vo svojom hlavnom prejave povedal, že Žltá rieka je koreňom a dušou čínskeho národa. Ochrana, zachovanie a podpora jej kultúry je kľúčovou úlohou pri realizácii národnej stratégie ekologickej ochrany a kvalitného rozvoja povodia Žltej rieky.

„História správy Žltej rieky je najlepším vyjadrením kultúry v oblasti Žltej rieky,” povedal Li Čchün, riaditeľ úradu správy Žltej rieky v Šan-tungu.

Li uviedol, že historické záznamy o správe Žltej rieky vrátane úsilia o zvládnutie povodní a údržby a regulácie riečnych brehov predstavujú nezlomného ducha, pracovitosť a múdrosť čínskeho ľudu. Dodal, že je tiež dôkazom nepretržitého odkazu čínskeho kultúrneho dedičstva.

Jü Jün-čchüan, dekan Akadémie súčasných čínskych a svetových štúdií, sa podelil o svoj pohľad na medzinárodné šírenie kultúry oblasti Žltej rieky a výmeny a vzájomné učenie medzi „civilizáciami v oblasti veľkých riek”.

Jü vyzval na ďalšiu medzinárodnú propagáciu vysokokvalitného obsahu súvisiaceho s kultúrou v oblasti Žltej rieky vrátane cudzojazyčných prekladov čínskych textov a na využitie Národného kultúrneho parku Žltá rieka, aby si ľudia z celého sveta mohli vychutnať krásu Žltej rieky všetkými piatimi zmyslami.

Na tomto fóre bol predstavený aj veľký akademický projekt s názvom „Prehľad kultúry v oblasti Žltej rieky”. Táto séria kníh, ktorú pripravila a vydala Shandong Normal University, komplexne predstavuje vývoj a bohaté konotácie kultúry v oblasti Žltej rieky.

Okrem panelových diskusií sa počas fóra organizoval pre zástupcov hostí aj terénny prieskum ekológie a kultúry delty Žltej rieky.

Fórum potrvá do 19. apríla.

https://news.cgtn.com/news/2023-04-18/Yellow-River-Culture-Forum-zeroes-in-on-cradle-of-Chinese-civilization-1j6oToDJEn6/index.html 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2057696/image_1.jpg

SOURCE CGTN

Go to Source