CGTN: Proč je pro Čínu klíčový rozvoj zaměřený na lidi?

PEKING, 5. června 2023 /PRNewswire/ — V září 2021 zavolal jeden z obyvatel Pekingu na městskou horkou linku a oznámil, že v blízkosti nově postavené školy v pekingské Oblasti hospodářského a technologického rozvoje nejezdí žádné autobusové linky.

O dva měsíce později byla spuštěna nová autobusová linka.

Čínské hlavní město, metropole, v níž žije více než 20 milionů lidí, zaujalo od roku 2019 nový přístup k řízení města. Nyní spolupracuje se 49 státními podniky a institucemi veřejných služeb a městu poskytuje významnou službu městské horké linky.

Celkem 750 linek přijímá 24 hodin denně od místních obyvatel dotazy a stížnosti týkající se veřejných služeb.

“Na základě všech přijatých hovorů na horkou linku zjišťujeme nejčastěji hlášené problémy nebo požadavky města a poté přijímáme opatření,” uvedl Geng Yu, vedoucí reformního oddělení “Vyřizování stížnosti po přijetí” na pekingské městské správě služeb pro vládní záležitosti. “Lidé jsou pro nás středem zájmu bez ohledu na to, zda se jedná o správu města nebo o poskytování služeb lidem.”

Přístup vedení města k řešení problémů obyvatel prozrazuje mnohé o způsobu myšlení vlády, pokud jde o správu města a způsob, jak se chová ke svým obyvatelům.

V Číně je dobře známé staré přísloví: “Voda, která drží loď na hladině, ji může také převrátit.” Čínský prezident Si Ťin-pching, který je i generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny (ÚV KSČ), ho jednou citoval, když popisoval vztah mezi lidem a stranou. V tomto případě voda odkazuje na lid, zatímco loď na vedení strany.

Rčení naznačuje, že jedině dobrou péčí o potřeby lidu může KSČ získat jejich podporu. Proto si KSČ stanovila jako základní zásadu sloužit lidem z celého srdce.

Si nabádal, že je třeba upřednostnit „řešení problémů, které vyvolávají nejsilnější reakci veřejnosti a které hrozí podkopat samotné základy řízení strany”.

 Ve zprávě, kterou Si přednesl na 20. celostátním sjezdu KSČ v roce 2022, uvedl, že “musíme chránit základní zájmy lidu, zlepšovat jeho blahobyt a neúnavně pracovat na tom, aby rozvoj byl pro lid a aby lidé sdíleli jeho plody. Musíme lépe dohlížet na to, aby přínosy modernizace prospívaly spravedlivě celému našemu lidu.”

Si také zdůraznil význam základního principu: “Snaha lidí žít lepší život musí být vždy středem našeho úsilí. Musíme s nekonečnou energií pokračovat v úsilí o dosažení velkého cíle národního omlazení.”

https://news.cgtn.com/news/2023-06-03/Why-is-people-centered-development-crucial-to-China–1kkmnFUe74Y/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=YcDsr0qk5NM

Video – https://www.youtube.com/watch?v=YcDsr0qk5NM 

 

SOURCE CGTN

Go to Source