Čínske národné múzeum hodvábu otvára najnovšiu výstavu Konvergencia civilizácií: Dunhuang na Hodvábnej ceste

Na výstave j e vystavených 171 nádherných artefaktov súvisiacich so starobylým mestom Du nhuang. 

HANGZHOU, Čína, 12. júla 2023 /PRNewswire/ – Čínske národné múzeum hodvábu odštartovalo 12. júla 2023 štvrtý ročník Týždňa hodvábnej cesty vyhlásením tohtoročnej témy s názvom „Hodvábne cesty: dlhé cesty, vzájomné ciele”.  Hlavným bodom tohto podujatia je výstava na tému Hodvábnej cesty “Konvergencia civilizácií: Dunhuang na Hodvábnej ceste”, ktorá obsahuje 171 nádherných artefaktov súvisiacich so starobylým mestom Dunhuang.

Continue Reading


The exhibition gallery

Výstava je rozdelená do štyroch sekcií: Politika, hospodárstvo a obchod Dunhuangu v staroveku; Spoločnosť a život v Dunhuangu v staroveku; Tisícročné priateľstvo medzi Dunhuangom a provinciou Zhejiang; Jaskyne a nástenné umenie v Dunhuangu, predstavuje žiarivú minulosť starovekého Dunhuangu pozdĺž Hodvábnej cesty z rôznych uhlov pohľadu, okrem iného z hľadiska politiky, vojenstva, hospodárstva, obchodu a kultúrneho života.

Dunhuang sa nachádza na západnom konci koridoru Hexi a od čias cisára Wu z dynastie Han bol dopravným uzlom Hodvábnej cesty a bránou do západných oblastí, kde bolo možné vidieť rušné scény, v ktorých sa stretávali vyslanci a obchodníci na cestách. Na pevnine a na mnohých lodiach, ktoré priplávali do prístavov, sa živo interpretovala čínska diplomatická koncepcia mieru a spolupráce, otvorenosti a inkluzívnosti, vzájomného učenia sa a vzájomného prospechu.

Ďalším atraktívnym bodom tejto výstavy v Dunhuangu je simulovaná rekonštrukcia jaskyne 285 jaskýň Mogao v galérii múzea. Jaskyňa 285, bohatá na umelecké a náboženské aspekty, opisuje nielen budhizmus, ale aj taoizmus a brahmanizmus v Indii a živo zobrazuje zbližovanie východného a západného náboženského umenia.

Okrem výstavy v Dunhuangu sa v rámci tohtoročného Týždňa Hodvábnej cesty uskutoční aj cyklus prednášok Dunhuang Stories, hra na vyfarbovanie Hodvábnej cesty, výstava obrazov Hodvábne cesty očami mladých a mnoho ďalších. Okrem toho sa na sympóziu Hodvábne a hodvábne cesty riaditelia múzeí a výskumní pracovníci z Francúzska, Thajska, Uzbekistanu, Španielska, Talianska, Maďarska a Číny, ktorí boli pozvaní, aby si vymenili svoje názory a skúsenosti týkajúce sa tém Nové trendy v kurátorstve múzeí a Dunhuang a Hodvábne cesty. Fórum kurátorov, ktoré sa začalo v súvislosti so sympóziom, bude organizovať návštevy na mieste v rôznych tematických múzeách v mestách Chang-čou a Ningbo, ktoré účastníkom umožnia študovať široko uznávané výstavy a uskutočniť odborné výmeny s kurátormi.

Fotografia – https://mma.prnewswire.com/media/2152711/The_exhibition_gallery.jpg

SOURCE China National Silk Museum

Go to Source