Čínské národní muzeum hedvábí zahajuje nejnovější výstavu Konvergence civilizací: Dunhuang na Hedvábné stezce

Na výstavě je k vidění 171 nádherných artefaktů souvisejících se starobylým městem Dunhuang 

CHANG-ČOU, Čína, 13. července 2023 /PRNewswire/ – Čínské národní muzeum hedvábí zahájilo 12. července 2023 čtvrtý ročník Týdne hedvábných cest a oznámilo letošní téma s názvem „Hedvábné cesty: Dlouhé cesty, společné cíle.” Hlavním bodem této akce je výstava na téma Hedvábné stezky s názvem „Konvergence civilizací: Dunhuang na Hedvábné stezce”, jež obsahuje 171 nádherných artefaktů souvisejících se starobylým městem Dunhuang.

Výstava je rozdělená do čtyř částí: Politika, ekonomie a obchod Dunhuangu ve starověku, Společnost a život v Dunhuangu ve starověku, Tisícileté přátelství mezi Dunhuangem a provincií Če-ťiang a Jeskyně a nástěnné umění v Dunhuangu. Představuje zářivou minulost starověkého Dunhuangu na Hedvábné stezce z různých úhlů pohledu, mimo jiné z hlediska politiky, vojenství, hospodářství, obchodu a kulturního života.

Dunhuang se nachází na západním konci koridoru Hexi a od dob císaře Wu z dynastie Han byl dopravním uzlem Hedvábné stezky a branou do západních oblastí, kde se odehrávaly rušné scény s hostujícími vyslanci a cestujícími obchodníky, kteří se mezi sebou přetahovali o zákazníky. Na pevnině i na četných lodích, které připlouvaly do přístavů, se živě vykládala čínská diplomatická koncepce míru a spolupráce, otevřenosti a inkluzivity, vzájemného učení i prospěchu.

Dalším atraktivním bodem této výstavy v Dunhuangu je simulovaná rekonstrukce Jeskyně 285 v jeskyních Mogao v galerii muzea. Jeskyně 285, bohatá na umělecké a náboženské aspekty, popisuje nejen buddhismus, ale také taoismus a brahmanismus v Indii a barvitě vykresluje sbližování východního a západního náboženského umění.

Kromě výstavy v Dunhuangu se v rámci letošního Týdne Hedvábné stezky uskuteční také cyklus přednášek Dunhuang Stories, vybarvovací hra na téma Hedvábné stezky, výstava obrazů Hedvábná stezka očima mladých a mnoho dalších. Dále proběhne sympozium Hedvábí a Hedvábné stezky, na kterém se sejdou ředitelé muzeí a badatelé z Francie, Thajska, Uzbekistánu, Španělska, Itálie, Maďarska a Číny, kteří byli pozváni, aby si vyměnili své názory a zkušenosti týkající se témat jako Nové trendy v muzejním kurátorství a Dunhuang a Hedvábné stezky. Fórum kurátorů, které bude zahájeno v souvislosti se sympoziem, uspořádá návštěvy na místě v různých tematických muzeích v Chang-čou a Ning-po, které účastníkům umožní studovat široce uznávané výstavy a provádět odborné výměny s kurátory.

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2152711/The_exhibition_gallery.jpg 

SOURCE China National Silk Museum

Go to Source