CGTN: Ako sa Čína delí o rozvojové dividendy so svetom prostredníctvom BRI

PEKING, 8. septembra 2023 /PRNewswire/ – Uplynulo desať rokov, odkedy Čína navrhla projekt Belt and Road Initiative (BRI), ktorého cieľom je podporiť rozvoj zúčastnených krajín a globálny hospodársky rast prostredníctvom spolupráce a prepojenia.

Pri príležitosti 10. výročia BRI a plánovania vysokokvalitnej spolupráce v rámci iniciatívy Belt and Road (BRI) so všetkými partnermi sa Čína rozhodla v októbri zorganizovať tretí ročník fóra Belt and Road pre medzinárodnú spoluprácu, uvádza sa podľa Ministerstva zahraničných vecí Číny.

BRI, čo je odkaz na Hodvábnu cestu Economic Belt a Námornú hodvábnu cestu 21. storočia, ktorú iniciovala Čína v roku 2013 s cieľom vybudovať obchodné a infraštruktúrne siete spájajúce Áziu s Európou a Afrikou a mimo starovekých obchodných ciest Hodvábnej cesty.

Desaťročná prax ukázala, že sa stal dôležitým globálnym verejným dobrom a Čína sa v snahe o prosperitu delí o svoje rozvojové dividendy s krajinami a celým svetom.

“Posolstvo dobrej vôle 

Za posledných 10 rokov Čína podpísala viac ako 200 dokumentov o spolupráci na spoločnej výstavbe Belt and Road s 152 krajinami a 32 medzinárodnými organizáciami, čo pokrýva 83 percent krajín, s ktorými Čína nadviazala diplomatické vzťahy, podľa Národnej rozvojovej reformnej komisie, čínskeho národného ekonomického plánovača.

Čísla dokazujú, že spolupráca na stránke BRI priniesla hmatateľné výhody Číne aj zúčastneným krajinám.

Prístav Gwadar v Pakistane, ktorý bol kedysi dlho pozastavený, sa po prevzatí čínskymi podnikmi stáva regionálnym centrom spojenia, z ktorého budú mať prospech Pakistan, Afganistan a Stredná Ázia.

Bola vybudovaná ako kľúčová rozvojová oblasť vlajkového projektu Čínsko-pakistanského hospodárskeho koridoru iniciatívy Belt and Road.

V tomto prístave sa za posledných 14 mesiacov preložilo viac ako 600 000 ton nákladu. V prvej fáze slobodnej zóny prístavu Gwadar sa usídlilo viac ako 30 podnikov, ktoré sa zaoberajú zahraničnými skladmi, spracovaním rýb, spracovaním jedlého oleja, výrobou nábytku, montážou elektrických vozidiel, obchodom a logistikou.

“BRI … je posolstvom dobrej vôle Číny ostatným rozvojovým krajinám. Umožňuje rozvíjajúcim sa ekonomikám učiť sa od Číny a využiť príležitosti, ktoré ponúka čínske zdieľanie dividend z rozvoja”, uviedol Adhere Cavince, kenský odborník na medzinárodné vzťahy.

“Zmena hry” na globálnej scéne

Portál BRI, ktorý vznikol ako nová platforma pre medzinárodnú hospodársku spoluprácu, je silným impulzom na zmiernenie chudoby, podporu nadregionálneho prepojenia a rozvoj nového hospodárstva.

Oficiálne údaje ukázali, že v rámci 3 000 projektov spolupráce BRI bolo vytvorených približne 420 000 pracovných miest, čím sa takmer 40 miliónov ľudí dostalo z chudoby.

Podľa World Bank, dopravná infraštruktúra BRI, ak bude plne realizovaná, by mala do roku 2030 zvýšiť globálny reálny príjem o 0,7 až 2,9 percent, čím by sa 7,6 milióna ľudí dostalo z extrémnej chudoby a 32 miliónov ľudí z miernej chudoby.

Vďaka spolupráci v rámci projektu Belt and Road sa zlepšila aj dostupnosť infraštruktúry medzi regiónmi a kontinentmi.

Portál China-Europe Railway Express dosiahol 211 miest v 25 európskych krajinách a nový medzinárodný námorno-pozemný obchodný koridor spojil centrálne a západné regióny Číny s viac ako 300 prístavmi vo viac ako 100 krajinách.

Partneri BRI medzitým aktívne pracovali na medzinárodnej spolupráci v nových oblastiach, ako je napríklad digitálna ekonomika. Digital Silk Road, ako súčasť BRI, sa stáva digitálnym mostom, ktorý uľahčuje nový typ globalizácie.

“V uplynulých 10 rokoch BRI zmenila situáciu na globálnej scéne, priniesla do sveta viac multilateralizmu ako predtým a vytvorila aj lepšie podmienky pre krajiny, ktoré sú na smerovaní tejto iniciatívy”, povedal Boris Tabic, bývalý prezident Srbska, pre CGTN.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-07/How-China-shares-development-dividend-with-world-through-BRI–1mPdMMoSENO/index.html

SOURCE CGTN

Go to Source