CGTN: Jak Čína sdílí rozvojové dividendy se světem prostřednictvím BRI

PEKING, 8. září 2023 /PRNewswire/ — Uplynulo deset let od chvíle, kdy Čína navrhla iniciativu Nová Hedvábná stezka (BRI), projekt zaměřený na podporu rozvoje zúčastněných zemí a globálního hospodářského růstu prostřednictvím spolupráce a propojení.

Podle čínského ministerstva zahraničí se Čína rozhodla v říjnu uspořádat třetí fórum pro mezinárodní spolupráci v rámci iniciativy Nová Hedvábná stezka, aby si připomněla 10. výročí této iniciativy a naplánovala vysoce kvalitní spolupráci se všemi partnery.

Projekt BRI, který odkazuje na ekonomický pás Hedvábné stezky a námořní Hedvábnou stezku 21. století, byl iniciován Čínou v roce 2013 s cílem vybudovat obchodní a infrastrukturní sítě spojující Asii s Evropou a Afrikou a přesahující starobylé obchodní trasy Hedvábné stezky.

Desetiletí praxe ukázalo, že se stala důležitým globálním veřejným statkem a že Čína sdílí svou rozvojovou dividendu se zeměmi a světem jako celkem v úsilí o prosperitu.

“Poselství dobré vůle”

Podle Národní komise pro rozvoj a reformy, čínského národního ekonomického plánovače, podepsala Čína za posledních 10 let více než 200 dokumentů o spolupráci na společné výstavbě Nové Hedvábné stezky se 152 zeměmi a 32 mezinárodními organizacemi, což zahrnuje 83 % zemí, s nimiž Čína navázala diplomatické vztahy.

Čísla prokázala, že spolupráce v rámci BRI přinesla hmatatelné výhody jak Číně, tak zúčastněným zemím.

Kdysi dlouho zastavený projekt, přístav Gwadar v Pákistánu, je po převzetí čínskými podniky na cestě stát se regionálním centrem konektivity, z něhož budou mít prospěch Pákistán, Afghánistán a Střední Asie.

Byl vybudován jako klíčová rozvojová oblast stěžejního projektu BRI, čínsko-pákistánského hospodářského koridoru.

Přístav za posledních 14 měsíců odbavil více než 600 000 tun nákladu. V první fázi svobodné zóny přístavu Gwadar se usídlilo více než 30 podniků zabývajících se zahraničními sklady, zpracováním ryb, zpracováním jedlého oleje, výrobou nábytku, montáží elektrických vozidel, obchodem a logistikou.

“BRI … je poselstvím dobré vůle Číny ostatním rozvojovým zemím. Umožňuje rozvíjejícím se ekonomikám učit se od Číny a využít příležitostí, které nabízí čínské sdílení dividend z rozvoje,” uvedl Adhere Cavince, keňský odborník na mezinárodní vztahy.

“Změna hry” na globální scéně

BRI, která vznikla jako nová platforma pro mezinárodní hospodářskou spolupráci, se stala silným impulsem ke zmírnění chudoby, podpoře nadregionálního propojení a rozvoji nové ekonomiky.

Oficiální údaje ukazují, že v rámci 3 000 projektů spolupráce BRI bylo vytvořeno přibližně 420 000 pracovních míst, což vyvedlo z chudoby téměř 40 milionů lidí.

Podle Světové banky se očekává, že dopravní infrastruktura BRI, pokud bude plně realizována, zvýší do roku 2030 celosvětový reálný příjem o 0,7 až 2,9 %, což vyvede 7,6 milionu lidí z extrémní chudoby a 32 milionů lidí z mírné chudoby.

Infrastruktura propojení mezi regiony a kontinenty se také stala dostupnější díky spolupráci v rámci projektu Nová Hedvábná stezka.

Čínsko-evropský železniční expres dosáhl 211 měst ve 25 evropských zemích a Nový mezinárodní pozemní a námořní obchodní koridor spojil centrální a západní oblasti Číny s více než 300 přístavy ve více než 100 zemích.

Partneři BRI mezitím aktivně pracovali na mezinárodní spolupráci v nových oblastech, jako je digitální ekonomika. Digitální Hedvábná stezka se jako součást BRI stává digitálním mostem usnadňujícím nový typ globalizace.

“V uplynulých deseti letech BRI změnila pravidla hry na globální scéně, přinesla do světa více multilateralismu než dříve a také vytvořila lepší podmínky pro země, které se nacházejí ve směru této iniciativy,” uvedl pro CGTN bývalý srbský prezident Boris Tabič.

https://news.cgtn.com/news/2023-09-07/How-China-shares-development-dividend-with-world-through-BRI–1mPdMMoSENO/index.html 

SOURCE CGTN

Go to Source