Skvělý příklad ekologického úsilí Čching-chaj: daří se fauně i flóře.

PEKING, 20. září 2023 /PRNewswire/ — Tuto zprávu přinesl deník China Daily: 

Severozápadní čínská provincie Čching-chaj, která se nachází na Tibetské náhorní plošině a je známá jako „třetí pól Země”, je klíčová pro ekologickou bezpečnost v Asii i ve světě. Díky desetiletému úsilí se tato provincie stala vzorem pro budování ekologické civilizace a harmonického soužití člověka s přírodou.

Čching-chaj je co do rozlohy čtvrtou největší čínskou provincií a pramení zde Jang-c’-ťiang, Žlutá řeka a Lancang. Je také známá svými bohatými zdroji vody, sluneční a větrné energie. K charakteristickým krajinným prvkům patří modrá obloha, zelené hory a průzračná voda.

Národní park Tři prameny, který se nachází v provincii Čching-chaj, patřil k prvním v Číně. Má jedinečný ekosystém a pyšní se biologickou rozmanitostí ve vysokohorských oblastech.

Jezero Čching-chaj je největší vnitrozemské a také největší slané jezero v Číně. Údaje z roku 2021 ukazují, že jeho vodní plocha se za posledních deset let zvětšila o téměř 220 km2.

Zákon o ekologické ochraně Tibetské náhorní plošiny vstoupil v platnost 1. září v rámci snah o regulaci ekologické ochrany na tomto území.

Údaje ukazují, že populace ohrožených druhů, jako jsou levharti sněžní, antilopy tibetské, gazely tibetské a jeřábi černokrcí, rok od roku roste.

Čching-chaj se vyznačuje také řadou pouští a pustin, což je příslibem rozvoje čisté energie. V provincii rostou fotovoltaické parky a hybridní elektrárny, které využívají bohatou sluneční, vodní a větrnou energii.

Na konci roku 2022 dosáhla instalovaná kapacita provincie pro výrobu elektřiny 44,68 milionu kilowattů, z čehož 91,2 %, tedy 40,75 milionu kW, pochází z čisté energie. Z nové energie pochází 28,14 milionu kW, tedy 62,9 %.

Prostřednictvím přenosových kanálů velmi vysokého napětí napájí zelená elektřina z Čching-chaj mezinárodní letiště Ta-sing v Pekingu a bude sloužit pro nadcházející Asijské hry v Chang-čou.

„Dobře si uvědomujeme, že oblast tří řek a vodní věž patří nejen provincii Čching-chaj, ale také celému národu a světu. Provincie Čching-chaj usiluje o vybudování ekologických bezpečnostních bariér, podporuje ekologický rozvoj a buduje společenství sdílené budoucnosti pro lidi a přírodu,” řekl v září na akci propagující rozvoj ekologické civilizace v Čching-chaji v Si-ningu tajemník čínské komunistické strany Čchen Gang.

Na tuto akci bylo do Čching-chaj pozváno asi 150 zahraničních hostů z téměř 30 zemí, aby se seznámili s úspěchy provincie při budování ekologické civilizace a podpoře harmonie mezi lidstvem a přírodou.

Představitelé politických stran z různých zemí zdůraznili význam spolupráce mezi národy při ochraně ekologického prostředí a uvedli, že Čína se vydala cestou modernizace, která podporuje harmonii mezi lidstvem a přírodou.

Fotografie – https://mma.prnewswire.com/media/2214669/Chumar_River_northern_source_Yangtze_River_located_Three_River_Source_National_Park.jpg 

SOURCE China Daily

Go to Source