Tannhelse- og Legemiddelverket, TLV, har 19. oktober bestemt at ORGOVYX® (Relugolix)- tabletter til behandling av avansert hormonsensitiv prostatakreft i Sverige, skal inkluderes i medisinske stønadsordninger fra 20.10.2023

TLV vurderer alvorlighetsgraden av avansert hormonsensitiv prostatakreft som høy1.
Tilstanden er progressiv og medfører risiko for å utvikle metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft (mCRPC), noe som assosieres med svært forkortet levetid og redusert livskvalitet1.
Orgovyx er den første kastrasjonsbehandlingen i tablettform. Dette betyr at pasienter unngår injeksjonsrelaterte bivirkninger som er tilfellet ved dagens behandlinger, og at det frigjør tid for helsevesenet 2,1.

SOLNA, Sverige, 24. oktober 2023 /PRNewswire/ — Accord Healthcare (Accord), er glade for å kunngjøre at pasienter med avansert prostatakreft nå får tilgang til et nytt behandlingsvalg når TLV har bestemt at den første og eneste orale kastrasjonsbehandlingen, androgen deprivasjonsterapi (ADT), mot avansert hormonsensitiv prostatakreft skal subsidieres.

Orgovyx®, som ble godkjent av Det europeiske legemiddelbyrået 29. april 2022, er et gonadotropinfrigjørende hormon (GnRH)-antagonist3. Ved å binde og blokkere GnRH-reseptoren, reduserer GnRH-antagonisten raskt produksjonen av testosteron fra testiklene. Å stoppe frigjøringen av testosteron fra testiklene ved prostatakreft kalles medisinsk kastrasjon. Dette er hjørnesteinen i behandlingen av prostatakreft. Medisinsk kastrasjonsbehandling har til nå bare vært tilgjengelig som depotinjeksjon/implantat, noe som kan gi pasientene injeksjonsrelaterte bivirkninger, samt oppta tid for helsevesenet. Det tar lenger tid å oppnå ønsket effekt med de mest vanlige kastrasjonsbehandlingene (såkalt GnRH-agonister) enn med GnRH-antagonister 4.

“Hos Accord arbeider vi for å utvikle nye behandlingsalternativer som treffer pasientenes og helsevesenets behov. Orgovyx er et godt eksempel som tjener til begge parters fordel. Den har mindre bivirkninger og er lettere å administrere for pasientene. Dessuten frigjør den ressurser for helsevesenet ved at injeksjoner ikke er nødvendig,” sier Jan Stenfors, medisinsk og vitenskaplig rådgiver for de nordiske og baltiske landene.

Anders Bjartell, professor og overlege i urologi ved Skåne Universitetssykehus i Malmö, kommenterer tilskudds-godkjenningen på denne måten: “Det er gledelig å kunne tilby pasientene våre med avansert prostatakreft en kastrasjonsbehandling i tablettform som har svært hurtigvirkende effekt. AEtter å ha behandlet pasienter i HERO-studien, gleder vi oss til å evaluere denne nye og spennende medisinen i en større sammenheng.”

“TLV vurderer at den effekten Relugolix har på å redusere serumnivåene av testosteron er betydelig bedre enn med Leuprorelin.” 1
“TLV vurderer at kostnadene ved å bruke Orgovyx ikke overstiger kostnadene som TLV har vurdert som rimelige for å behandle tilstander med en høy alvorlighetsgrad.” 1
“Alt i alt vurderer TLV at kostnadene ved bruk av Orgovyx er rimelige og at kriteriene i § 15 av Stønadsordningen også er oppfylt Søknaden må således godkjennes” 1

Prostatakreft er den mest vanlige kreftformen blant menn i Sverige og den er også den vanligste årsaken til kreftrelatert død blant menn. Det er omtrent 10 000 nye tilfeller i året og gjennomsnittsalder ved diagnostisering er 70,5 år.  De fleste pasienter som ikke kan kureres med kirurgi eller stråling får kastrasjonsbehandling, ofte som tillegg til annen medisinsk behandling.4

Om Accord Healthcare

Accord Healthcare er et av de raskest voksende medisinselskapene i Europa. Den globale organisasjonen vår gjør det mulig for oss å levere essensielle og rimelige helsemedisiner som kommer pasienter over hele verden til gode.

Accord søker alltid etter nye måter å forbedre produkter på og øke pasienters tilgang til dem.

Vi leverer over 40 onkologiske legemidler og vi har et stort antall tilleggsmedisiner under utvikling, med flere nye markedsgodkjennelser ventet de neste fem årene. Fokuset vårt er spesielt rettet mot de store svulstsykdommene som brystkreft og prostatakreft, i tillegg til hematologisk- og kreftlindrende behandling.

I mai 2022 valgte Myovant Services Accord som sin handelspartner i den europeiske kommersialiseringen av Relugolix som behandling av avansert hormonsensitiv prostatakreft.

Referanser:

1.Orgovyx inngår i høykostnadsbeskyttelsen – Tannhelse- og Legemiddelverket TLV

2.Shore ND, Saad F, Cookson MS, et al. N Engl J Med. 2020;382(4):2187–2196) Tilgjengelig på: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32469183/

3.Det europeiske legemiddelbyrået, Sammendrag av produktegenskaper for Orgovyx (SPC). Tilgjengelig på: https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/orgovyx-epar-product-information_en.pdf (sist åpnet i august 2022)

4.Prostatakreft. Nasjonalt behandlingsprogram. 2023-09-19 Nasjonalt behandlingsprogram for prostatakreft – RCC Kunnskapsbanken (cancercentrum.se)

Logo – https://mma.prnewswire.com/media/2255033/4357264/Accord_Healthcare_Logo.jpg

SOURCE Accord Healthcare

Go to Source