Panama officieel verwijderd van de grijze lijst van de FATF

De aankondiging zal naar verwachting leiden tot meer buitenlandse investeringen en banencreatie in het land

PANAMA-STAD, 28 oktober 2023 /PRNewswire/ — In een memorabel besluit met positieve gevolgen voor de internationale financiële gemeenschap en de Panamese economie heeft de Financial Action Task Force (FATF) Panama vandaag verwijderd van de grijze lijst. Deze aankondiging komt na een plenaire vergadering van de FATF in Parijs, waarin werd vastgesteld dat Panama zijn systeem ter voorkoming van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme heeft versterkt en substantiële regelgeving en acties heeft in- en doorgevoerd die het land in staat hebben gesteld om een belangrijke stap voorwaarts te zetten op het gebied van internationale transparantie.

Als reactie op de verwijdering van Panama van de grijze lijst van de FATF heeft de Panamese minister van Buitenlandse Zaken, Janaina Tewaney, de volgende verklaring gegeven:

“Nadat onze regering in juni 2019 werd toegevoegd aan de grijze lijst van de Financial Action Task Force (FATF), trad ze in juli van datzelfde jaar aan met een vastberaden engagement voor het bevorderen van een robuuster raamwerk ter bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, alsook het bevorderen van een transparanter financieel systeem. Panama heeft sindsdien met succes verschillende strategische maatregelen geïmplementeerd die gericht zijn op het consolideren van ons wet- en regelgevingskader om de strijd tegen het witwassen van geld te versterken en de transparantie van ons financiële systeem te vergroten in overeenstemming met internationale normen. Deze substantiële inspanningen zijn vandaag erkend door de internationale gemeenschap met de succesvolle verwijdering van Panama van de grijze lijst van de FATF, een verwezenlijking waar jarenlang werk achter schuilt.”

Voordelen, zowel nationaal als internationaal, zijn onder meer:

Toegenomen buitenlandse investeringen en banencreatie: Met de erkenning van de vooruitgang die het land heeft geboekt bij het voorkomen van het witwassen van geld en het tegengaan van de financiering van terrorisme, zullen de buitenlandse investeringen naar verwachting toenemen. Dit zal het toerisme, de handel en het scheppen van nieuwe en meer banen stimuleren, evenals kansen in het land.
Toegankelijkere kredietlijnen: Goedkopere en uitgebreidere kredietlijnen zullen ten goede komen aan personen en bedrijven die op zoek zijn naar financiering.
Verbeterde bankcorrespondenten en internationale betrekkingen. Het zal leiden tot een aanzienlijke verbetering van de betrekkingen tussen de lokale banken van Panama en hun internationale correspondenten. De basisbanden die nodig zijn voor financiële operaties zullen worden versterkt.
Minder druk op het financiële systeem: Nu de druk die gepaard gaat met speciale evaluaties wordt weggenomen, kan het financiële systeem van Panama effectiever en met meer vertrouwen werken.
Voordelen voor de verzekerings- en effectensector: De verwijdering van Panama van de grijze lijst zal ‘s werelds belangrijkste herverzekeraars aantrekken, die zich in Panama kunnen vestigen en de Latijns-Amerikaanse markt kunnen bedienen.

De verwijdering van Panama van de grijze lijst van de FATF betekent een cruciale mijlpaal in de economische ontwikkeling van het land. Minister Tewaney gaf verder commentaar op de toekomstige gevolgen van het besluit voor Panama en verklaarde:

“De verwijdering van Panama van de grijze lijst versterkt Panama als een aantrekkelijke, stabiele en veilige bestemming voor buitenlandse investeringen. Panama kan bogen op een staat van dienst die in de regio ongeëvenaard is wat betreft het opbouwen van cruciale bedrijfssectoren, van financiële dienstverlening tot de maritieme industrie tot logistiek en scheepvaart. Als een van de belangrijkste investeringsbestemmingen in Latijns-Amerika verwelkomt Panama de aanhoudende belangstelling van internationale bedrijven uit een grote verscheidenheid aan sectoren. De regering van president Cortizo blijft zich inzetten voor het in stand houden van een nalatenschap van de hoogste internationale normen ten behoeve van alle Panamezen en de internationale gemeenschap.”

Voor meer details over de aankondiging, inclusief de uitgevoerde acties, kunt u hier het persbericht van het Ministerie van Economische Zaken en Financiën raadplegen.

Voor mediavragen kunt u contact opnemen met Kate Cigna via [email protected].

SOURCE The Government of Panama

Go to Source