CGTN: Jak Čína převádí svůj vlastní trh na sdílený trh pro celý svět?

PEKING, 8. listopadu 2023 /PRNewswire/ — Americký podnikatel Owen Messick s radostí vzpomíná na “překvapivou” zkušenost své společnosti na prvním mezinárodním veletrhu China International Import Expo (CIIE). “Na ten první CIIE si vzpomínám velmi dobře. Mělo to na nás jako na společnost i na mě osobně docela velký dopad.”

Continue Reading

1
1

Podle Messicka si jeho společnost doTERRA zamluvila stánek o rozloze devíti metrů čtverečních, aby si vyzkoušela, jak to chodí na prvním ročníku veletrhu CIIE v roce 2018. Tento malý stánek však přinesl americké značce esenciálních olejů předběžné obchody v hodnotě 380 milionů jüanů (55,48 milionu dolarů).

“Povzbuzeni efektem přelévání veletrhu jsme jen měsíc po prvním ročníku CIIE zřídili regionální ústředí v Šanghaji a začali budovat továrnu a naši první zahraniční laboratoř v Číně,” uvedl Messick, který je nyní prezidentem společnosti doTERRA China.

Na šestém ročníku CIIE, který se letos koná od 5. do 10. listopadu v Šanghaji, společnost rozšířila svůj stánek na 200 metrů čtverečních.

Když se Messick ohlédne za prvním ročníkem CIIE, říká, že ho zasáhl projev čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který pronesl na zahajovacím ceremoniálu.

“Myslím, že jeho hlavní poselství bylo: Čína je otevřená světu, jsme otevřeni tomu, aby do Číny přicházely podniky a byly zde úspěšné. Takže si myslím, že to skutečně povzbudilo mnoho společností, včetně nás.”

V dopise šestému ročníku CIIE čínský prezident potvrdil závazek Číny k otevírání se na nejvyšší úrovni a slíbil, že Čína bude pevně prosazovat otevírání se na vysoké úrovni a bude pokračovat v tom, aby ekonomická globalizace byla otevřenější, inkluzivnější, vyváženější a prospěšnější.

Čínský trh, trh pro každého

Čína má více než 1,4 miliardy obyvatel a střední příjmovou skupinu více než 400 milionů lidí, což představuje obrovský potenciál z hlediska poptávky na trhu, uvedl v neděli čínský premiér Li Čchiang ve svém hlavním projevu při slavnostním zahájení šestého ročníku CIIE.

Podle Liho se očekává, že čínský dovoz zboží a služeb dosáhne v příštích pěti letech souhrnně 17 bilionů dolarů.

Každá země, bez ohledu na svou velikost a sílu, může CIIE využít jako příležitost k přístupu na velký čínský trh. Guinea-Bissau, která se nachází na západním pobřeží Afriky, je toho dobrým příkladem.

Země je jedním z největších světových producentů oříšků kešu. Více než 80 % pracovní síly pracuje v odvětví ořechů kešu a ořechy kešu tvoří více než 90 % celkového vývozu. Kešu ořechy jsou tak nejen důležitým zdrojem příjmů pro místní obyvatele, ale také klíčovým motorem ekonomiky země.

Na loňském pátém ročníku CIIE byl guinejsko-bissauským podnikům nabídnut bezplatný stánek o rozloze 18 metrů čtverečních k prezentaci jejich výrobků, což jim umožnilo proniknout na čínský trh.

Během loňského veletrhu projevilo mnoho podniků velký zájem o guinejsko-bissauský průmysl ořechů kešu a některé z nich dokonce plánovaly v této africké zemi investovat, uvedl Antonio Serifo Embalo, velvyslanec Republiky Guinea-Bissau v Číně.

Šestý ročník CIIE opět nabízí vystavovatelům z nejméně rozvinutých zemí, jako je Guinea-Bissau, bezplatné výstavní stánky, aby pomohl většímu počtu výrobků z těchto zemí vstoupit na čínský trh.

Přístup CIIE odráží Siova slova. Čínský prezident ve svém dopise uvedl, že doufá, že CIIE bude lépe sloužit jako okno pro podporu nového modelu rozvoje, který díky dalšímu rozvoji Číny vytváří nové příležitosti pro svět, a jako platforma nadstandardního otevření, která umožní světu využívat obrovský čínský trh.

Oboustranně výhodná spolupráce pro celý svět

Si v dopise vyjádřil naději, že CIIE bude hrát větší roli při poskytování společných mezinárodních veřejných produktů a služeb, které usnadňují otevřenou světovou ekonomiku a umožňují světu těžit ze vzájemně výhodné spolupráce, a poznamenal, že oživení světové ekonomiky postrádá dynamiku a vyžaduje solidaritu a spolupráci všech zemí.

Ve svém projevu na třetím Fóru pro mezinárodní spolupráci Nové Hedvábné stezky (Belt and Road Forum for International Cooperation), které se konalo minulý měsíc, čínský prezident zdůraznil, že oboustranně výhodná spolupráce je jistou cestou k úspěchu.

Veletrh CIIE se stal důležitou platformou pro vystavovatele z partnerských zemí Iniciativy Nová Hedvábné stezka (BRI), kteří mohou vstoupit na čínský trh a dosáhnout oboustranně výhodných výsledků.

Šestého ročníku CIIE se účastní více než 1500 podniků z partnerských zemí Pásma a stezky, jejichž výstavní plocha činí téměř 80.000 metrů čtverečních, což je o 30 % více než v loňském roce.

“Jsme svědky známek zpomalení procesu globalizace, kdy kvůli geopolitickému napětí, obchodním bariérám a dalším faktorům se mnoho zemí více zaměřuje na domácí spotřebu,” komentoval Kevin Kolevar, viceprezident pro globální politiku a vládní záležitosti společnosti Dow. “Čína však vždy signalizovala otevřenost. Jako země s největší spotřebitelskou základnou na světě má Čína obrovský potenciál.”

Poznamenal, že CIIE symbolizuje závazek a podporu Číny vůči ekonomické globalizaci a mezinárodní spolupráci a otevřenosti, a dodal, že veletrh slouží nejen jako platforma pro globální obchodní spolupráci, ale také usnadňuje komunikaci a interakci mezi vedoucími představiteli z různých regionů.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-05/How-does-China-transfer-its-market-to-a-shared-one-for-world–1otVjhK1Cms/index.html 

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/2270636/1.jpg 


Go to Source