CGTN: Přístup zaměřený na lidi: Čína bude pokračovat v posilování úsilí o prevenci katastrof

PEKING, 13. listopadu 2023 /PRNewswire/ — Čína prohlásila, že bude i nadále prosazovat přístup zaměřený na lidi a urychlí pokrok ve zlepšování schopností v oblasti prevence, zmírňování a odstraňování následků katastrof. Jedná se o důsledek toho, že Peking, provincii Che-pej a několik dalších částí země postihly na přelomu července a srpna povodně a geologické katastrofy způsobené extrémními srážkami.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek navštívil oblasti postižené letošními letními povodněmi v Pekingu a provincii Che-pej, kde si prohlédl rekonstrukci po povodních. S blížící se zimou v severní Číně Si vyzval ke zdvojnásobení úsilí při řešení bezpečnostních mezer a posilování slabých článků a zároveň k urychlení pokroku při zlepšování systémů projektů prevence povodní a krizového řízení.

Ve škole, která sloužila jako dočasný úkryt v Mentougou v Pekingu, Si hovořil se studenty a řekl, že je rád, že vidí jejich usměvavé tváře poté, co se mohli vrátit do školy podle plánu. Naléhavě vyzval ke zlepšení bezpečnostní výchovy dětí, aby se zvýšila jejich informovanost.

Čínský prezident, který je zároveň generálním tajemníkem Ústředního výboru Komunistické strany Číny, se později setkal s rodinnými příslušníky záchranářů, kteří zahynuli při výkonu služby během povodní, a vyjádřil jim soustrast. Hovořil také s řadovými členy strany a kádry, kteří se podíleli na prevenci povodní a pomoci při katastrofách.

Posílení úsilí o prevenci katastrof

Později během dne Si navštívil také vesnici v obci Miaofengshan, kde si prohlédl posilování místní infrastruktury.

“Po velkých povodních je třeba provést rozsáhlou výstavbu a zároveň výrazně zlepšit úroveň vodohospodářských zařízení a protipovodňových zařízení,” řekl Si místním orgánům a vyzval k integraci obnovy po katastrofách a kvalitního rozvoje.

Vyzval také ke zlepšení vědeckým způsobem, konkrétně poukázal na to, že revitalizace venkovských oblastí a budování ekologické civilizace by měly být prováděny i během procesu obnovy v zájmu komplexního zlepšení schopností prevence, zmírňování a pomoci při katastrofách.

Zdůraznil také potřebu zdokonalit systémy řízení mimořádných událostí jak na městské, tak na venkovské úrovni, aby byly zajištěny schopnosti sebezáchrany a vzájemné záchrany.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-10/Xi-inspects-post-flood-reconstruction-in-Beijing-Hebei-1oCBdHf1DFK/index.html 


Go to Source