CGTN: Jak čínská modernizace přináší světu nové příležitosti

PEKING, 1. ledna 2024  /PRNewswire/ — O modernizaci Číny usiluje čínský lid již po několik generací.

V roce 2023 země zahájila první celý rok uplatňování hlavních zásad 20. celostátního sjezdu Komunistické strany Číny (KS Číny), který vytyčil směr další etapy modernizace Číny.

“Čínská modernizace, globální příležitosti”, speciální interaktivní stránka spuštěná CGTN, podrobně popisuje domácí rozvoj a mezinárodní přínos Číny v roce 2023 prostřednictvím vizuálních efektů a podrobných příběhů.

Silné zaměření na modernizaci Číny 

V roce 2023 uskutečnil čínský prezident Si Ťin-pching 14 domácích inspekcí, při každé z nich vydal podrobné plány a pokyny a vyzval k neúnavnému úsilí o pokrok v modernizaci Číny přizpůsobené místním specifikům.

Nejčastěji zmiňovaným klíčovým slovem během Siových inspekčních cest byl rozvoj, což naznačuje silné zaměření na cíl pokročit v modernizaci Číny.

Si zdůraznil, že v oblastech, které navštívil, je třeba plně realizovat novou koncepci rozvoje a že je důležité zaměřit se na podporu kvalitního rozvoje a vytvoření nového modelu rozvoje.

Kromě rozvoje, inovací, technologií, modernizace, ekologie, kultury, lidí, ekonomiky, vysoké kvality a bezpečnosti jsou podle analýzy CGTN dalšími nejčastějšími slovy a frázemi, které Si během svých návštěv použil.

Čína, vedena cíli stanovenými ve svém rozvojovém plánu, byla i v roce 2023 hlavním motorem růstu světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond předpověděl, že čínská ekonomika poroste v roce 2023 o 5,4 %, což odpovídá celosvětově předpokládanému tempu.

Sdílení rozvojových dividend se světem 

V roce 2023 Čína podpořila globální prosperitu, stabilitu a mír tím, že se se světem podělila o rozvojové dividendy, které získala díky modernizaci.

Jak řekl prezident Si ve svém novoročním projevu k roku 2024: “Budeme úzce spolupracovat s mezinárodním společenstvím pro společné dobro lidstva, vybudujeme společenství se společnou budoucností lidstva a učiníme svět lepším místem pro všechny.”

Na prvním čínsko-středoasijském summitu podepsaly Čína a pět středoasijských zemí sedm dvoustranných a mnohostranných dokumentů a více než 100 dohod o spolupráci v různých oblastech.

Na třetím říjnovém Fóru pro mezinárodní spolupráci Pásmo a stezka, které bylo nejvýznamnější oslavou 10. výročí iniciativy Pásmo a stezka (BRI), bylo dosaženo 458 výsledků a uzavřeny dohody o spolupráci v hodnotě 97,2 miliardy dolarů.

Prezident Si a jeho ruský protějšek Vladimir Putin během “upřímných a plodných” rozhovorů v Moskvě vypracovali plán rozvoje dvoustranných vztahů. Velmi očekávané setkání Si-Biden v San Francisku sehrálo klíčovou roli v přetváření vztahů mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

Čína přispěla k vzestupu globálního Jihu v roce 2023 a podpořila rozšíření Šanghajské organizace pro spolupráci a BRICS. Zahájila rovněž řadu plánů na pomoc Africe při realizaci modernizace a podepsala dokumenty o spolupráci v rámci BRI se všemi 22 arabskými zeměmi a Ligou arabských států.

V březnu se Saúdská Arábie a Írán za zprostředkování Číny dohodly na obnovení diplomatických vztahů a znovuotevření svých velvyslanectví.

Čína svými slovy i činy dokázala, že vždy byla a je zastáncem světového míru, přispívá ke globálnímu rozvoji a brání mezinárodní řád.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-31/How-Chinese-modernization-brings-new-opportunities-to-world-1pZoMDZdlSg/p.html 


Go to Source