CGTN: Jak Čína v roce 2024 zajistí lidem lepší život?

PEKING, 1. ledna 2024 /PRNewswire/ — Nejvyšším cílem Číny je zajistit lidem lepší život, řekl čínský prezident Si Ťin-pching během svého novoročního projevu, kterým v neděli v Pekingu zahájil rok 2024.

“O naše děti by mělo být dobře postaráno a mělo by se jim dostat dobrého vzdělání. Naši mladí lidé by měli mít možnost věnovat se své kariéře a uspět. A naši starší lidé by měli mít odpovídající přístup k lékařským službám a péči o seniory,” slíbil Si.

Tyto otázky jsou důležité pro každou rodinu a jsou také nejvyšší prioritou vlády, zdůraznil. “Musíme spolupracovat, abychom v těchto otázkách dosáhli výsledků.”

Si dodal, že Čína při svém rozvoji také přijala svět a plní svou odpovědnost jako významná země.

“Ať se globální situace vyvíjí jakkoli, základním trendem zůstává mír a rozvoj, které může přinést pouze vzájemně prospěšná spolupráce,” řekl čínský prezident.

Spoléhání na lidi

Rok 2023 nebyl pro Čínu jednoduchý. Navzdory pomalému globálnímu růstu se Čína vypořádala s ekonomickými protivětry a obstála ve zkoušce velkých přírodních katastrof.

“Po překonání bouře je čínská ekonomika odolnější a dynamičtější než dříve,” řekl Si v nedělním projevu.

“Lid je ten, ke kterému vzhlížíme, když bojujeme, abychom zvítězili nad všemi obtížemi nebo výzvami,” zdůraznil Si.

V projevu zmínil, že v roce 2023 měly některé podniky těžké období, někteří lidé měli potíže s hledáním práce a uspokojováním základních potřeb a některá místa zasáhly povodně, tajfuny, zemětřesení nebo jiné přírodní katastrofy.

“To vše zůstává v popředí mé pozornosti,” řekl.

Při pohledu do budoucnosti Si vyzval k úsilí o vytrvalý pokrok v modernizaci Číny, k plnému a věrnému uplatňování nové filozofie rozvoje na všech frontách, k urychlenému budování nového paradigmatu rozvoje, k podpoře vysoce kvalitního rozvoje a k úsilí o rozvoj a zajištění bezpečnosti.

Čínský prezident rovněž přislíbil, že bude i nadále podporovat Hongkong a Macao, aby využily své silné stránky, lépe se začlenily do celkového rozvoje Číny a zajistily dlouhodobou prosperitu a stabilitu.

“Čína bude jistě sjednocena a všichni Číňané na obou stranách Tchajwanské úžiny by měli být spojeni společným smyslem pro věc a podílet se na slávě omlazení čínského národa,” dodal.

Udělat svět lepším místem pro všechny

Čínský prezident ve svém novoročním projevu uvedl, že v některých částech světa stále zuří konflikty.

“Budeme úzce spolupracovat s mezinárodním společenstvím pro společné dobro lidstva, vybudujeme společenství se společnou budoucností lidstva a učiníme svět lepším místem pro všechny,” řekl Si.

Čínou navrhovaná iniciativa Pásmo a stezka (BRI) představuje platformu pro budování společenství se společnou budoucností lidstva prostřednictvím rozmanité a kvalitní spolupráce.

V rámci BRI podepsala Čína více než 200 dokumentů o spolupráci s více než 150 zeměmi a více než 30 mezinárodními organizacemi. Od roku 2013 do roku 2022 dosáhla kumulativní hodnota obchodu mezi Čínou a zeměmi BRI 19,1 bilionu dolarů s průměrnou roční mírou růstu 6,4 %.

Na dvoustranné a mnohostranné úrovni Čína v různých formách buduje společenství sdílené budoucnosti s rostoucím počtem partnerů. Globální rozvojová iniciativa navržená Čínou a Globální bezpečnostní iniciativa získaly podporu více než 100 zemí a pozitivně byla přijata i Globální civilizační iniciativa.

https://news.cgtn.com/news/2023-12-31/Embracing-2024-how-will-China-deliver-a-better-life-for-the-people–1pZi3XkVjVe/p.html


Go to Source