CGTN: Prezident Si po pěti letech opět zdůrazňuje strategii rozvoje západního regionu Číny

PEKING, 25. dubna 2024 /PRNewswire/ — Čínský prezident Si Ťin-pching během své pondělní a úterní inspekce v obci Čchung-čching znovu zdůraznil potřebu podpořit kvalitní rozvoj západního regionu Číny. Uvedl, že západní region má velký význam pro modernizaci celé země.

Jedná se o nejnovější krok čínského prezidenta na podporu regionálního rozvoje země. Si, který je zároveň generálním tajemníkem Ústředního výboru KSČ a předsedou Ústřední vojenské komise, právě minulý měsíc dokončil inspekci středočínské provincie Chu-nan. V Chu-nanu zdůraznil energické oživení centrálního regionu a podporu rozvoje hospodářského pásu na řece Jang-c’-ťiang s cílem podpořit vyváženější regionální rozvoj.

Západní oblast Číny tvoří 12 regionů na úrovni provincií, které pokrývají více než 70 % rozlohy země a v nichž žije 27 % čínské populace. Západní region je známý svými bohatými obnovitelnými zdroji energie, jako je solární a větrná energie, a různými podzemními nerostnými zdroji, jako jsou vzácné zeminy, bauxit, uhlí a zemní plyn, které tvoří více než 70 procent celkových zásob země.

V březnu 2019 byl na zasedání ústředního výboru KSČ pro prohloubení celkové reformy, jemuž předsedal Si, schválen pokyn pro urychlení rozvoje západního regionu v nové éře. Směrnice předpokládá, že do roku 2035 západní region dožene východní region v oblasti veřejných služeb, propojení infrastruktury a živobytí obyvatel. Východní region Číny zaznamenal v roce 2023 téměř trojnásobek HDP západního regionu.

Pět let po schválení tohoto pokynu Si poukázal na to, že ačkoli západní region zaznamenal významné úspěchy, stále čelí mnoha rozvojovým výzvám. Vyzval region, aby se zaměřil na svá konkurenceschopná místní průmyslová odvětví a urychlil své otevírání.

Si na sympoziu uvedl, že 12 regionů na úrovni provincií by mělo na základě místních podmínek rozvíjet moderní výrobu a strategická rozvíjející se odvětví, jako je nová energetika a biomedicína, a urychlit průmyslovou transformaci a modernizaci. Dodal, že cestovní ruch a další odvětví služeb se mohou stát pilíři průmyslových odvětví regionu.

Si jasně řekl, že čínská ekonomika se transformuje z vysokorychlostního na vysoce kvalitní rozvoj, takže každý region by měl rozvíjet svou ekonomiku na základě svých specifických podmínek a využívat své komparativní výhody. Během inspekce v Čchung-čchingu navštívil mezinárodní logistické centrum, komunitu v okrese Ťiou-lung-pcho a centrum digitálního městského provozu a správy. Místní představitelé mu představili rozvoj Nového mezinárodního pozemně-mořského obchodního koridoru, projekty obnovy měst a správu města.

Obchodní koridor je hlavním kanálem mezi západním regionem Číny a zeměmi Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Podle zprávy o práci vlády města Čchung-čching dosáhl v lednu počtu 490 přístavů ve 120 zemích a regionech a v roce 2023 zaznamenal meziroční nárůst objemu nákladu o 21 %.

Si v úterý vyzval region, aby urychlil budování koridoru a lépe se začlenil do iniciativy Nové Hedvábné stezky (BRI) a podpořil tak otevírání regionu. Již dříve uvedl, že aktivní účast západního regionu Číny na BRI výrazně zlepší propojení mezi východním a západním regionem Číny a mezi Čínou a okolním světem.

Dosud se model propojení utvářel v západním regionu. Z údajů čínského Národního statistického úřadu (NBS) vyplývá, že v posledních pěti letech bylo ze západního regionu vypraveno celkem 35.000 nákladních vlaků Čína-Evropa, což představuje 50,5 % z celkového počtu vlaků v zemi. V roce 2023 se celkový objem dovozu a vývozu ze západního regionu zvýšil o 37 procent ve srovnání s rokem 2019.

Vzhledem k tomu, že západní region je rodištěm velkých čínských řek, jako jsou Jang-c’-ťiang, Žlutá řeka a Lan-cchang, a žije v něm mnoho vzácných divokých zvířat, Si rovněž přislíbil, že bude chránit národní ekologickou bezpečnost.

Zdůraznil urychlení velkých projektů na ochranu a obnovu ekosystémů, posílení programu Tří severních ochranných lesů proti písečným bouřím a erozi půdy v severním regionu a podporu úspor energie a snižování emisí uhlíku v tradičních odvětvích, jakož i čisté a efektivní využívání uhlí.

Čína začala v roce 2000 provádět národní strategii pro rozsáhlý rozvoj západního regionu. Od roku 2020 dosáhl průměrný roční růst HDP regionu 10,2 %, čímž se výrazně zmenšila ekonomická propast oproti ostatním regionům. Více než 21,3 milionu hektarů zemědělské půdy bylo přeměněno na lesy nebo pastviny, přičemž míra zalesnění přesáhla 19 procent, vyplývá z údajů Národní komise pro rozvoj a reformy.

https://news.cgtn.com/news/2024-04-24/5-years-on-Xi-reasserts-China-s-western-region-development-strategy-1t3CJMNHteM/p.html


Go to Source