CGTN: Čína a Rovníková Guinea si vzájemně slibují užší výměnu a spolupráci pro dosažení dynamičtějších vztahů

PEKING, 29. května 2024 /PRNewswire/ — Čínský prezident Si Ťin-pching a Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, prezident Republiky Rovníková Guinea, v úterý během setkání v Pekingu oznámili prohloubení bilaterálních vztahů na úroveň komplexního strategického partnerství vzájemné spolupráce.

Si vyzdvihl přátelství mezi oběma zeměmi a uvedl, že Čína je připravena využít příležitosti, která se naskytla v souvislosti s povýšením dvoustranných vztahů, k dalšímu prohloubení přátelských výměn s Rovníkovou Guineou a k výměně zkušeností v oblasti reforem, rozvoje a zmírňování chudoby, aby dodala tradičnímu přátelství obou zemí trvalý impuls.

Při podpoře vzájemného respektu a podpory obě země aktivně sladily své rozvojové strategie a posílily dvoustranné vztahy v nové éře.

Vzájemné výhody

Čína v Rovníkové Guineji často pomáhá budovat nejrůznější typy infrastruktury, jako jsou silnice, mosty, přístavy, letiště, elektrárny a telekomunikace. Od roku 1971 vyslala Čína do Rovníkové Guineje 33 lékařských týmů s více než 600 odborníky, kteří poskytli lékařskou péči více než jednomu milionu pacientů.

S pomocí čínských podniků je vodní elektrárna Djibloho největší svého druhu v Rovníkové Guineji a od roku 2011 dokáže pokrýt přibližně 90 % potřeby elektrické energie v pevninské části země. Je známá jako „projekt tří soutěsek” Rovníkové Guineje.

Rovníková Guinea mezitím poskytla pomoc také Číně. Během své návštěvy Číny v dubnu 2015 Obiang oznámil darování Základní školy přátelství mezi Čínou a Rovníkovou Guineou okresu Ťin-pching v jihozápadní čínské provincii Jün-nan. Za posledních devět let školu absolvovalo více než 2000 dětí..

„Čína a Rovníková Guinea jsou dobří přátelé a partneři, kteří se k sobě chovají upřímně,” řekl Si Obiangovi a dodal, že Čína podporuje hospodářský a sociální rozvoj Rovníkové Guineje a její úsilí o podporu hospodářské rozmanitosti a průmyslové výroby.

Si vyzval k prohloubení výměn a spolupráce v oblastech, jako je medicína, zdravotnictví, vzdělávání a kultura, aby se předávalo tradiční přátelství mezi oběma zeměmi a aby z něj měly oba národy větší prospěch.

Obiang zdůraznil, že spolupráce mezi oběma zeměmi byla vždy založena na rovnosti a vzájemném respektu, a prohlásil, že jeho země je ochotna otevřít své dveře Číně a přivítat čínské společnosti, které budou v Rovníkové Guineji investovat a spolupracovat, aby zemi pomohly dosáhnout dlouhodobého a stabilního rozvoje.

Nová kapitola budování čínsko-afrického společenství se společnou budoucností

V rámci iniciativy Nová Hedvábná stezka a Fóra pro spolupráci Číny a Afriky (FOCAC) dosáhly Čína a Rovníková Guinea řady výsledků spolupráce.

Nemocnice přátelství mezi Čínou a Rovníkovou Guineou, která zahájila provoz v roce 2023, dále posílila možnosti služeb zdravotnického a lékařského systému Rovníkové Guineje.

Nový terminál mezinárodního letiště Malabo se stal novým orientačním bodem, který významně podporuje regionální a subregionální propojení.

V srpnu 2023 Čína zahájila Iniciativu na podporu industrializace Afriky, Plán na podporu modernizace zemědělství v Číně a Plán spolupráce Číny a Afriky v oblasti rozvoje talentů, které podporují integraci a modernizaci Afriky.

„Oceňuji iniciativu prezidenta Si na pomoc africkým zemím. Věřím, že je to nejúčinnější způsob, jak může Afrika překonat všechny obtíže, kterým dnes čelí a kterých se nám nepodařilo dosáhnout prostřednictvím zemí, které nás kolonizovaly,” řekl Obiang v rozhovoru pro agenturu Sin-chua.

Si poznamenal, že rozvojové země potřebují posílit solidaritu a spolupráci více než kdy jindy, a uvedl, že Čína je připravena spolupracovat s Afrikou na uspořádání nového kola FOCAC a společně projednat plány budoucího rozvoje a spolupráce, aby se otevřela nová kapitola v budování čínsko-afrického společenství se společně sdílenou budoucností.

https://news.cgtn.com/news/2024-05-28/President-Xi-holds-talks-with-Equatorial-Guinean-president-in-Beijing-1tYnHwtroTm/p.html


Go to Source