CGTN: Po pěti desetiletích Čína a Malajsie urychlí budování společenství se společnou budoucností

PEKING, 20. června 2024 /PRNewswire/ — Výstavba železnice East Coast Rail Link (ECRL), megaprojektu v rámci iniciativy nové Hedvábné stezky v Malajsii (BRI), který buduje společnost China Communications Construction Company, je v plném proudu. 

Očekává se, že projekt, jehož 60 procent bylo hotovo v březnu, po svém dokončení výrazně zlepší konektivitu a přinese Malajsii vyváženější růst tím, že propojí její méně rozvinutý region na východním pobřeží s ekonomickým centrem na západním pobřeží.

Čínský premiér Li Čchiang ve středu při setkání s malajsijským premiérem Anwarem Ibrahimem prohlásil, že Čína je ochotna spolupracovat s Malajsií na soustavném pokroku ve výstavbě velkých projektů, jako je železniční spojení na východním pobřeží a projekt “Dvě země, dva parky”, a zároveň rozšiřovat rozsah obchodu a investic a podporovat spolupráci. Li je na oficiální návštěvě Malajsie od 18. do 20. června.

Čínský model partnerství vyznačující se přátelstvím, upřímností, vzájemnou výhodností a inkluzivitou je bezpochyby osvěžující alternativou, kterou přináší mnohostranná spolupráce v jihovýchodní Asii. Nabytý přínos posílil vítr v zádech, s nímž BRI triumfuje v regionu, kde je Malajsie jedním z klíčových příjemců, napsal Ong Tee Keat, předseda BRI Caucus for Asia Pacific a bývalý ministr dopravy Malajsie, v článku zveřejněném ve středu.

Čína je největším obchodním partnerem Malajsie již 15 následných let a Malajsie je dlouhodobě druhým největším obchodním partnerem Číny v rámci Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN).

V loňském roce dosáhli čínský prezident Si Ťin-pching a premiér Anwar důležité shody na společném budování čínsko-malaajsijského společenství se společnou budoucností.

Během Liovy návštěvy se Čína a Malajsie dohodly, že urychlí budování čínsko-malaajsijského společenství se společnou budoucností, budou udržovat těsnou výměnu na vysoké úrovni a prohloubí spolupráci v různých odvětvích. Obě strany se rovněž dohodly, že budou podporovat kvalitní implementaci regionálního komplexního hospodářského partnerství a co nejdříve uzavřou jednání o verzi 3.0 zóny volného obchodu mezi Čínou a ASEAN.

Posilování mezilidských vazeb

Letošní rok je rokem 50. výročí navázání diplomatických vztahů mezi Čínou a Malajsií a “Rokem čínsko-malajsijského přátelství”. V uplynulých 50 letech Čína a Malajsie upevňovaly mezilidské vazby.

V roce 2023 přijelo do Malajsie přibližně 1,4 milionu čínských turistů, čímž se čínští turisté stali jednou ze šesti nejvýznamnějších skupin turistů přijíždějících do země. Nedávné zrušení bezvízového styku mezilidské výměny výrazně podpořilo. “Jsme pozitivně naladěni na dosažení více než 5 milionů turistů z Číny,” uvedl v dubnu generální ředitel cestovního ruchu Malajsie Manoharan Periasamy.

Během návštěvy Li rovněž vyzval obě strany k prohloubení mezilidských a kulturních výměn v oblastech, jako je kultura, cestovní ruch a vzdělávání, a také mezi mládeží obou národů a na nižší než národní úrovni, aby se dále usnadnila výměna pracovníků mezi oběma zeměmi.

https://news.cgtn.com/news/2024-06-19/China-Malaysia-to-step-up-building-a-community-with-a-shared-future-1uyN4pXEwF2/p.html


Go to Source