CGTN: Čínští plavci mají čisté vysvědčení: více než 600 testů, žádné porušení předpisů

PEKING, 7. srpna 2024 /PRNewswire/ — Čínští plavci, kteří se zúčastní olympijských her v Paříži v roce 2024, byli podrobeni mnoha antidopingovým testům a navzdory obviněním, která se objevila v některých médiích, nebylo zjištěno žádné porušení antidopingových pravidel.

Faktem je, že čínští plavci jsou nejvíce testovanými sportovci pro pařížský bazén.

Celkový počet testů čínského plaveckého týmu od ledna 2024 přesáhl 600, přičemž každý plavec byl testován přibližně 21krát, zatímco jejich hlavní soupeři byli testováni v průměru čtyřikrát až šestkrát, jak vyplývá z oficiálních statistik Světové organizace pro vodní sporty zveřejněných 23. července. World Aquatics je mezinárodní federace uznaná Mezinárodním olympijským výborem (MOV) pro řízení mezinárodních soutěží ve vodních sportech.

„Jsou dokonale otestováni,” uvedl na tiskové konferenci 2. srpna Mark Adams, ředitel komunikace MOV.

Některé testy byly provedeny jen proto, aby byl zajištěn “klid” pro ostatní sportovce, řekl Pau Gasol, člen MOV a dvojnásobný šampion NBA.

“Několikrát v časných denních a nočních hodinách to pro sportovce není snadné, zejména proto, že to narušuje odpočinek, trénink a další plány,” poznamenal Gasol.

“Jako sportovec si vážím spolupráce čínských plavců v tomto případě,” řekl Gasol. “Doufejme, že se to už nebude častěji stávat jiným sportovcům z jiných zemí.”

Při testování nebylo zjištěno žádné porušení předpisů

Intenzivní testování čínského týmu “je vhodným prostředkem k prokázání jeho jasnosti”, řekl CGTN Dong Jun, sportovní komentátor z Pekingu. “Výsledek bude mluvit za vše.”

Některá média uváděla pozitivní výsledky testů 23 čínských plavců již v roce 2021, sedm měsíců před olympijskými hrami v Tokiu. Vyšetřování však ukázalo, že plavci zakázané látky přijali náhodným požitím kontaminovaného jídla, což není ve světě tak neobvyklý jev.

“Nedošlo [v tomto případě] k žádnému porušení nebo prohřešku proti antidopingovým pravidlům,” uvedl David Lappartient, člen nadační rady Světové antidopingové agentury (WADA).

Lappartient, který je rovněž členem MOV a předsedou Francouzského národního olympijského a sportovního výboru, řekl televizi CGTN, že to byl “jasný závěr” WADA a nezávislých státních zástupců.

“Není důvod pochybovat o stanovisku WADA k tomuto případu,” řekl Lappartient.

Čínská antidopingová opatření

Čína se usilovně věnuje boji proti dopingu. Čínská antidopingová agentura (CHINADA) 25. července uvedla, že bude spolupracovat se všemi souvisejícími stranami na zajištění integrity globálního antidopingového řízení.

K tomuto postoji se připojilo i čínské ministerstvo zahraničí. Mluvčí ministerstva Lin Jian v červnu uvedl, že čínská vláda zaujímá k dopingu postoj “nulové tolerance”, přísně dodržuje Světový antidopingový kodex a rozhodně chrání zdraví sportovců a fair play ve sportu.

Antidoping je také důležitou součástí čínského plánu rozvoje sportu v období 14. pětiletého plánu (2021-2025). Plán zahrnuje modernizaci antidopingového systému, revizi souvisejících zákonů a vývoj inovativních technologií pro odhalování drog.

Link: https://news.cgtn.com/news/2024-08-06/Green-light-for-Chinese-swimmers-over-600-tests-zero-violations-1vQBLaIz41a/p.html


Go to Source