Huawei a partneri úspešne testujú nové riešenie na detekciu divokých požiarov v Grécku

ATÉNY, Grécko, 5. septembra 2024 /PRNewswire/ — Spoločnosť Huawei a partneri, Aténska národná univerzita Kapodistriase (NKUA) a start-up PROBOTEK, úspešne otestovali systém prevencie lesných požiarov v Grécku.

Partneri testovali systém detekcie v reálnom čase pomocou simulácie dymu a požiaru. Riešenie vyvinuté v rámci iniciatívy TECH4ALL  spoločnosti Huawei umožní záchranným službám reagovať na potenciálne lesné požiare do 15 minút, čo je časový rámec, v ktorom možno najlepšie riadiť riziká požiaru.

Continue Reading


The system sends evacuation routes to residents’ phones via an app

„Za posledných 20 rokov spoločnosť Huawei uviedla v Grécku popredné technológie, veriac v silu inovácií na ochranu životného prostredia, zachovanie biodiverzity a zaistenie bezpečnosti občanov a ich majetku,” povedal Ren Fujun, generálny riaditeľ Huawei pre juhovýchodný región Európy.

S horúcimi, suchými a veternými letami sú grécka pevnina a jej ostrovy veľmi náchylné na vypuknutie rozsiahlych lesných požiarov. Vzhľadom na vplyv zmeny klímy sa počet a frekvencia požiarov v Grécku každým rokom zvyšuje, čo má potenciálne trvalý vplyv na prírodné ekosystémy a predstavuje zvýšené riziko ľudských obetí a škôd na majetku.

Test simulácie dymu a ohňa, ktorý vykonali NKUA a PROBOTEK, sa uskutočnil v priestoroch NKUA v zalesnenej oblasti Atén. Vďaka sieťovým technológiám Huawei snímače v lese vyzvali riadiace stredisko, aby nasadilo na testovacie miesto automatizovaný dron.

Na základe videozáznamu prenášaného dronom spolu s meteorologickými a geomorfologickými údajmi dokázala analýza umelej inteligencie identifikovať požiare a dymové udalosti v reálnom čase a predpovedať:

dráhu ohňa a oblasť, ktorú by pokryl,
čas potrebný na zasiahnutie obývaných oblastí,
oblasti, ktoré by boli ohrozené požiarmi a vyžadujú evakuáciu,
informácie o evakuačných trasách.

Systém núdzovej odozvy zahŕňa riadiace stredisko založené na umelej inteligencii prepojené s 5G dronmi a snímačmi, ktoré zisťujú častice vo vzduchu, CO2, teplotu, smer a rýchlosť vetra.

Prvá fáza riešenia, ktorá bola predstavená v roku 2022 v Syggrou Estate neďaleko Atén, využívala na detekciu požiarov drony a umelú inteligenciu. Nové riešenie rozširuje funkčnosť systému o analýzu šírenia požiaru, plánovanie evakuácie a plánovanie trasy pre hasičské autá a sanitky. Dokáže tiež odhadnúť, koľko ľudí v oblasti zasiahne požiar a prostredníctvom aplikácie na telefóny obyvateľov posielať personalizované upozornenia s návrhom evakuačných trás na základe plánov civilnej ochrany obce.

Riešenie ako celok umožní rýchle evakuačné protokoly, ktoré zachránia životy a zmiernia rozsiahle škody na pôde a majetku, ktoré lesné požiare zvyčajne spôsobujú.

Ukážka riešenia v praxi je uvedená v časti Spojenie s prírodou, 3. epizóde dokumentárneho seriálu kanála Discovery „Being Digi-Sapiens“, ktorá z prvej ruky ukazuje presnosť systému vrátane spôsobu, akým sa spúšťajú snímače a rozmiestňujú drony.

O iniciatíve Huawei TECH4ALL

TECH4ALL je dlhodobá iniciatíva spoločnosti Huawei v oblasti digitálnej inklúzie, ktorej cieľom je podporiť začlenenie a udržateľnosť v digitálnom svete.

Pre viac informácií navštívte webovú lokalitu Huawei TECH4ALL na adrese: https://www.huawei.com/en/tech4all

Sledujte nás na X:

https://twitter.com/HUAWEI_TECH4ALL

Fotografia – https://mma.prnewswire.com/media/2496058/1.jpg

Go to Source