CGTN: Čína posilňuje svoj vzdelávací systém so zámerom stať sa v oblasti vzdelávania vedúcou krajinou

PEKING, 11. september 2024 /PRNewswire/ – Diao Rongchun, ktorá pracuje ako učiteľka na základnej škole v pekingskom predmestí Taishitun, ostáva hlboko oddaná vzdelávaniu v horských oblastiach.

V súlade s koncepciou „tolerancie, jemnosti, kultivácie a vzdelávania” používa Diao vyučovaciu metódu založenú na interakcii, vzájomnom oceňovaní a podpore, pričom venuje veľkú pozornosť rastu každého študenta.

Za týmto účelom cestuje po predmestí, navštevuje deti, ktoré zaostávajú, a študentov osamelých rodičov v horských oblastiach, zostavuje pre nich špeciálne študijné plány a získava si dôveru a vďaku ich rodičov.

Počas slávnostného udeľovania cien, ktoré sa konalo v nedeľu na počesť vzorových učiteľov a výnimočných skupín a inštitúcií v čínskom školstve pred 40. dňom učiteľov, ktorý pripadá na utorok, bola Diao ocenená titulom národného vzorového učiteľa spomedzi celkovo 716 kandidátov.

Čínsky prezident Xi Jinping počas prejavu na celoštátnom stretnutí o vzdelávaní, ktoré sa konalo od pondelka do utorka v Pekingu, pozdravil učiteľov a ďalších pracovníkov v oblasti vzdelávania po celej krajine a vyzval ich, aby sa usilovali o stabilný pokrok pri dosahovaní strategického cieľa vybudovať z Číny vedúcu krajinu v oblasti vzdelávania.

Budovanie kvalitného vzdelávacieho systému

Čína doteraz vytvorila najväčší a najkvalitnejší vzdelávací systém na svete, čím dosiahla historický skok v úrovni popularizácie vzdelávania.

Podľa oficiálnych údajov je v roku 2023 v celej krajine 498 300 škôl všetkých typov a úrovní, pričom 291 miliónov študentov je zapísaných do akademického vzdelávania a na plný úväzok pracuje 18 918 miliónov učiteľov.

Medzitým sa neustále zlepšuje aj akademická kvalifikácia učiteľov. V roku 2023 malo 78 percent učiteľov základných škôl a 93 percent učiteľov nižších stredných škôl bakalársky alebo vyšší titul. Výrazne sa zvýšil podiel učiteľov s vyšším odborným titulom, vrátane zriadenia pozícií vedúcich učiteľov na základných a stredných školách.

Miera nástupu na vysokoškolské štúdium sa zvýšila z 30 percent v roku 2012 na 57,8 percenta v roku 2021, čo predstavuje historický skok, ktorý znamená, že vyššie vzdelávanie v Číne vstúpilo do fázy všeobecného uznania. Mnohé čínske univerzity a odbory dosiahli celosvetovo veľmi pokročilú úroveň.

Čína okrem toho kladie rovnaký dôraz na koordinovaný rozvoj odborného a všeobecného vzdelávania, čím sa urýchľuje vytváranie moderného systému odborného vzdelávania, ktorý pomáha študentom s rôznym talentom a záujmami realizovať svoj potenciál.

Xi Jinping označil úsilie o vybudovanie špičkového vzdelávacieho systému za komplexné a systematické a zdôraznil, že je potrebné zamerať sa na základnú úlohu vzdelávania, ktorou je rozvíjanie cností. Vyzval k snahe o kultiváciu vysokokvalitnej pedagogickej pracovnej sily a zdôraznil dôležitosť zlepšenia postavenia učiteľov, ako aj ich platov a sociálnych podmienok, aby sa učiteľstvo stalo jednou z najuznávanejších profesií.

Xi tiež zdôraznil potrebu rozvíjať vysokokvalitné a vyvážené povinné vzdelávanie a znižovať rozdiely medzi mestskými a vidieckymi oblasťami, regiónmi, školami a sociálnymi skupinami.

Otvorenie čínskeho vzdelávacieho sektora svetu

Mnohé veľké národné projekty v Číne sa do veľkej miery opierajú o kľúčové technológie poskytované univerzitami, ktoré zohrávajú zásadnú rolu v základnom výskume a sú zdrojom významných vedeckých a technologických objavov.

Na konferencii Národnej ceny za vedu a techniku v roku 2023 získali univerzity a vysoké školy 75,5 % štátnych cien za prírodné vedy, 75,6 % štátnych cien za technologické vynálezy a 56,5 % štátnych cien za vedecko-technický pokrok.

Okrem toho Čína spolupracuje na veľkých vedeckých výskumných projektoch s relevantnými krajinami zriaďovaním zámorských centier spolupráce v oblasti vedy a vzdelávania s cieľom riešiť globálne výzvy.

Čínsko-africké spoločné výskumné centrum založené v roku 2013 je napríklad prvou komplexnou vedeckou a vzdelávacou inštitúciou, ktorú Čína vybudovala v zahraničí. Centrum spája vedecko-výskumné a vzdelávacie inštitúcie zo 16 afrických krajín a Číny s cieľom spolupracovať v oblastiach, ako sú prieskumy a hodnotenia biodiverzity, vodné zdroje a ekologické monitorovanie životného prostredia. Vytvára tak sieť, ktorá spája vedecký výskum a odbornú prípravu talentov.

Výskumní pracovníci v centre doteraz spoločne publikovali viac ako 600 článkov, zorganizovali viac ako 30 medzinárodných školení a technických stretnutí a vyškolili viac ako 300 študentov zo 14 afrických krajín.

Čína okrem toho organizuje rôzne medzinárodné konferencie, napríklad Svetovú konferenciu o digitálnom vzdelávaní, vo viacerých krajinách zriaďuje workshopy Luban a rozširuje výmeny medzi čínskou a zahraničnou mládežou s cieľom vybudovať významné globálne vzdelávacie centrum.

Počas národného stretnutia o vzdelávaní Xi zdôraznil význam ďalšieho otvárania čínskeho vzdelávacieho sektora svetu, vrátane rozširovania medzinárodných akademických výmen a prehlbovania spolupráce v oblasti vzdelávania a vedeckého výskumu.

https://news.cgtn.com/news/2024-09-10/President-Xi-stresses-building-China-into-leading-country-in-education-1wMHdgqzPBS/p.html

WANT YOUR COMPANY’S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?

icon3

440k+
Newsrooms &
Influencers

icon1

9k+
Digital Media
Outlets

icon2

270k+
Journalists
Opted In

Go to Source