Żabka Group podporuje poľskú ekonomiku a zároveň pozitívne mení stravovacie návyky národa

POZNAŃ, Poľsko, 21. september 2024 /PRNewswire/ — Żabka Group už šiesty rok po sebe zverejnila správu, v ktorej popisuje prebiehajúcu implementáciu Stratégie zodpovednosti. Spoločnosť, ktorá vlastní a prevádzkuje najväčšiu sieť obchodov so zmiešaným tovarom v Poľsku, vo svojej správe za rok 2023 opisuje významný pozitívny vplyv jej aktivít na rozvoj poľskej ekonomiky. Správa tiež opisuje ambíciu spoločnosti Żabka pomôcť zlepšiť stravovacie návyky Poliakov, reprezentovanú novou kampaňou „Porcja DobreGO!” (Porcia dobrého).

Żabka Group vytvorila komplexný nákupný ekosystém, ktorý zahŕňa fyzické a digitálne predajné kanály vrátane 10 500 predajní Żabka, rastúcu sieť bezobslužných obchodov Żabka Nano, riešenia q-commerce a e-commerce, ako aj diétne stravovanie. Viac ako 3 milióny kupujúcich, ktorí si cenia svoj čas a pohodlie, využívajú každodenne produkty a služby spoločnosti. V roku 2023 začala Żabka expandovať aj do zahraničia, pričom v Rumunsku rozvíja svoju sieť obchodov pod značkou Froo.

Silná podpora poľskej ekonomiky

Stratégia zodpovednosti Żabka Group pozostáva zo štyroch pilierov: Udržateľný životný štýl, pozitívny vplyv na životné prostredie, zodpovedná organizácia a zelená planéta. Pokrok v každej z týchto oblastí je zhrnutý vo výročnej správe o zodpovednosti, ktorá je vypracovaná s použitím najnovších štandardov nefinančného výkazníctva a bola externe overená.

V priebehu roka spoločnosť pokračovala v rýchlej expanzii a otvorila viac ako 1 000 nových predajní. Dnes viac ako 10 500 predajní prevádzkuje približne 9 000 franšízantov. Takýto dynamický rast má silný pozitívny vplyv na poľskú ekonomiku a trh práce. Żabka Group a jej franšízanti udržiavajú viac ako 63 000 pracovných miest. Celková pridaná hodnota, ktorú generuje skupina a jej franšízanti, dosiahla v roku 2023 celkovú výšku 9,1 miliardy PLN, čo predstavuje 30 % nárast oproti predchádzajúcemu roku.

Presadzovanie správnej výživy a trvalo udržateľného rozvoja

Jednou z hlavných oblastí, na ktorú sa Żabka zamerala, je vývoj produktov pod súkromnými značkami, ktoré podporujú trvalo udržateľný životný štýl. Patrí sem obmedzenie používania zložiek, ktoré sa považujú za škodlivé, vrátane soli, cukru a palmového oleja, ako aj zavedenie systému označovania Nutri-Score, ktorý ľuďom pomáha prijímať informovanejšie rozhodnutia týkajúce sa výživy. V roku 2023 urobila Żabka ďalší významný krok vpred uvedením kampane „Porcja DobreGO!”, ktorá pomáha zákazníkom lepšie si vyberať potraviny.

Rafał Rudzki, riaditeľ pre trvalú udržateľnosť v Żabka Group, vysvetľuje: „Podľa analýzy trendov a očakávaní spotrebiteľov v oblasti výživy sme zistili, že až 70 % potravín kúpených v Poľsku tvoria hotové jedlá. Na uspokojenie tohto dopytu ponúkajú obchody vyvážené jedlá, vytvorené v spolupráci s dietológom a schválené odborníkmi na kvalitu. V dôsledku kampane sme zaznamenali nárast predaja našich produktov privátnych značiek s označením Nutri-Score A a B o 85 %.”

Skupina Żabka Group tiež podnikla kroky na zlepšenie životných podmienok zvierat a na podporu trvalo udržateľného získavania surovín pre svoje sortimenty súkromných značiek. V súlade s politikou trvalo udržateľného obstarávania zeleniny, rýb a morských plodov, musia mať dodávatelia sortimentu súkromných značiek príslušnú certifikáciu týkajúcu sa citlivých komodít.

Správu o zodpovednosti skupiny Żabka Group za rok 2023 nájdete na adrese: https://zabkagroup.com/esg/#raport-ESG

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2509739/Zakba_Report_2023.jpg

WANT YOUR COMPANY’S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?

icon3

440k+
Newsrooms &
Influencers

icon1

9k+
Digital Media
Outlets

icon2

270k+
Journalists
Opted In

Go to Source