Shih: Dialóg so svetom v “jazyku čaju”

Portugalský veľvyslanec v Číne, Jose Augusto Duarte uviedol, že Portugalsko bolo prvou európskou krajinou, ktorá predstavila čínsky čaj. V 16. storočí ho priviezli portugalskí obchodníci. Bol tak drahý, že si ho mohla dopriať len šľachta. Pitie čaju predstavuje aj dnes sofistikovaný rituál, ktorý je súčasťou životného štýlu. Dodal, že miestna krajina je úžasná a ľudia sú krásni, vášniví, sebavedomí a šťastní.

“Čaj je dar zeme i nebies. Pitie čaju prospieva zdraviu i duši,” povedal pán Jingon Kim, ministerský radca juhokórejského veľvyslanectva v Číne.” Moja krajina dováža z Číny naozaj veľké množstvo čaju.” Jeho manželka, pani Jongyoung Park, je členkou Asociácie degustátorov čaju a často sa zúčastňujú aktivít spojených s čajom. Vyskúšala si tradičné techniky zberu aj praženia čaju a s Xiao Junjingom, dedičom značky zeleného čaju Xinyang Maojian, ktorý je národným nehmotným kultúrnym dedičstvom, si mala naozaj o čom rozprávať.

Pán Robert Quant, veľvyslanec Bahamského spoločenstva, bol čajovou plantážou ohromený. Doslova povedal: “Budem svojim priateľom rozprávať, ako je to tu krásne a všetkým budem vrelo odporúčať návštevu.”

Pán Zhai Xiaobin, zástupca primátora mesta Šen-jang, vrelo privítal čínskych i zahraničných hostí a podporil výmenu a spoluprácu v oblasti čaju.

Dobrý čaj môže vzniknúť iba na sviežom horskom vzduchu a z čistej vody riek. Shih sa nachádza na deliacej čiare medzi severom a juhom a 70% jeho plochy tvoria lesy. Jedná sa o vnútrozemský okres s dedinami roztratenými po horách a medzi vodnými plochami, kde panuje pokoj a pohoda. Čajová plantáž s rozlohou 100 000 akrov je pôvodným a hlavným miestom výroby čaju Xinyang Maojian, ktorý patrí medzi desať najznámejších čajov v Číne. Dedina Haojiachong v Shih je príkladom nádhernej krajiny. Dedinčania tu pestujú čaj po celé generácie.

Odkazy na obrázkové prílohy:

Zdroj: http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=393641

Nadpis: Na ceste za najkrajšou čajovou dedinou na Hodvábnej ceste

Foto – https://mma.prnewswire.com/media/1531573/Xinyang.jpg  

SOURCE Shihe District Bureau of Culture, Radio & Television and Tourism

Go to Source