CCTV+: Medzi horami a riekami

PEKING, 8. novembra 2022 /PRNewswire/ — Hora Lu-šan je azda najobľúbenejšia medzi čínskymi literátmi. V histórii na Lu-šan vystúpilo viac ako 3 000 slávnych literátov, ktorí tu zanechali desiatky tisíc básní. Každé z týchto diel dodáva tejto hore iné čaro. Rôznym ľuďom sa zdá byť hora Lu-šan tiež odlišná.

V roku 726 n. l. básnik Li Paj, vtedy 26-ročný, prvýkrát vystúpil na Lu-šan. Hora Lu-šan bola v jeho očiach majestátna, krásna a romantická. O 24 rokov neskôr, v roku 750 n. l., Li Paj opäť vystúpil na Lu-šan. V jednej zo svojich najznámejších básní napísal: „Prešlo štyridsaťdeväť rokov a už sa nikdy nevrátia. Divoké pocity sa menia na prirodzené a nespútané, napriek dramatickým zmenám vo svete.” V tejto chvíli ho hmlisté more oblakov a lesov na Lu-šane zbavilo strachu zo staroby a odpútalo od svetského sveta. V roku 760 n. l. Li Paj navštívil Lu-šan piaty, zároveň poslednýkrát. Lu-šan je bezpečný prístav, miesto uzdravenia a spolupatričnosti. Nezáleží na tom, či je zima alebo leto, či je to ďaleko alebo blízko, na hore Lu-šan vždy nájdete svoj duchovný domov.

V Ťiang-si sú početné podmanivé hory a vody ako Lu-šan alebo ako vznešená hora Wu-kung, strmá hora Sanqing a hora Ling Šan, ktorá sa prezentuje na tisíce spôsobov. Do jazera Pcho-jang-chu sa vlieva viac ako 3 000 potokov a päť hlavných riek, vďaka čomu je Ťiang-si domovom plným života, kde plávajú ryby, lietajú vtáky a spievajú rybári. More oblakov a ranné zore, dúha a zelené kopce, jar a kamenné lesy sú na tejto zemi spolu s ľudskými duchmi už tisícky rokov v kolobehu života.

Video – https://mma.prnewswire.com/media/1941006/Between_mountains_and_rivers.mp4

SOURCE CCTV+

Go to Source