CGTN:Jak Čína po klíčovém zasedání rozšíří finanční politiku

PEKING, 2. listopadu 2023 /PRNewswire/ — V pondělí a úterý se v Pekingu konalo klíčové finanční setkání, které udávalo tón čínskému finančnímu rozvoji.

Ústřední finanční pracovní konference, která se koná dvakrát za deset let, je nejvýznamnějším finanční poradou v Číně a určuje směr finančního rozvoje a reforem v zemi v další etapě.

Vrcholem letošní konference je výskyt několika nových termínů, včetně budování “vedoucího finančního národa” a zkoumání “cesty finančního rozvoje s čínskými specifiky”, které podle analýz vysílají nové signály pro budoucí finanční práci Číny.

Představení pojmu “budování vedoucího finančního národa” ukazuje, že finance hrají stále důležitější roli a postavení v celém národním hospodářství, uvedl Liu Siao-čchun, přidružený profesor Shanghai Advanced Institute of Finance na Shanghai Ťiao Tchung University.

Otevření finančních trhů na vysoké úrovni

Konference zdůraznila úsilí o podporu finančního otevřenosti na vysoké úrovni.

Na konferenci zaznělo, že je nutné neustále rozšiřovat institucionální otevírání v tomto sektoru, zlepšovat přeshraniční investice a usnadňovat financování s cílem přilákat více zahraničních finančních institucí a dlouhodobého kapitálu k rozvoji podnikání v Číně.

V budoucnu bude Čína usilovat o to, aby se její finanční pravidla přizpůsobila mezinárodním ekonomickým a obchodním pravidlům a aby se její současné otevírání stalo transparentnějším a předvídatelnějším, řekl CMG hlavní ekonom Bank of China Securities Kuan Tchao.

Kuan poznamenal, že Čína bude dále podporovat tržní, právní a internacionální charakter svého finančního trhu tím, že bude dobře využívat zóny volného obchodu, obchodní přístavy a některá finanční centra.

Na setkání se naléhavě vyzývalo ke zlepšení konkurenceschopnosti a vlivu Šanghaje jako mezinárodního finančního centra a postavení Hongkongu jako mezinárodního finančního centra.

Kuan dodal, že by měla být rovněž přijata opatření na ochranu před ekonomickými riziky spojenými se zahraničím v procesu rozšiřování otevírání.

Do konce září založilo v Číně své instituce 202 bank z 52 zemí a regionů.

Z údajů také vyplývá, že přístup na čínský trh s dluhopisy získalo 1110 zahraničních institucí, jejichž držba do konce září přesáhla 3,3 bilionu jüanů.

Zajištění finanční bezpečnosti státu

V souvislosti s otevíráním se trhu bylo na konferenci zdůrazněno také finanční zabezpečení.

Byla zdůrazněna nutnost zajistit národní finanční a ekonomickou bezpečnost a že věčným tématem finančního sektoru musí být prevence finančních rizik.

Od roku 2014 do září 2023 v Číně vzrostl objem nesplacených úvěrů v jüanech poskytnutých reálné ekonomice z 81,43 bilionu jüanů na více než 230 bilionů jüanů (cca 32,04 bilionu USD), přičemž průměrný roční růst činil 10 %, což obecně odpovídá růstu nominálního HDP, vyplývá z údajů Čínské lidové banky (PBOC).

Na zasedání však zaznělo, že s ohledem na různé problémy, které se ve finančním sektoru prolínají, stále existují skrytá ekonomická a finanční rizika, jako je výskyt finanční korupce a nízká efektivita finančního sektoru sloužícího reálné ekonomice.

“Zasedání předložilo řadu požadavků pro další postup v oblasti finanční regulace. Poskytuje vodítko a soulad pro posílení a zlepšení finančního dohledu, vyplnění mezer v regulaci a zlepšení účinnosti dohledu v budoucnosti,” uvedl Kuan.

Kuan poznamenal, že těžištěm ústřední finanční pracovní konference je pokrok v budování vedoucího finančního národa, a uvedl, že finance jsou krví národního hospodářství a důležitou součástí klíčové konkurenceschopnosti země, “proto je budování vedoucího finančního národa potřebou vedoucího hospodářského národa”.

https://news.cgtn.com/news/2023-11-01/How-China-will-expand-financial-opening-up-after-key-meeting–1onnU4kyk6c/index.html

 

SOURCE CGTN

Go to Source