CGTN: Čína a Afrika chtějí na konferenci FOCAC navázat užší hospodářské a obchodní vztahy

PEKING, 2. září 2024 /PRNewswire/ — Projekt větrné elektrárny Adama, který se nachází 95 kilometrů jihovýchodně od Addis Abeby, v srdci Východoafrického riftu, se tyčí se svými impozantními 80 metrů vysokými bílými turbínami. Projekt, který postavily čínské společnosti, je mezníkem v partnerství mezi Čínou a africkými zeměmi.

Od zahájení provozu v květnu 2015 jsou větrné turbíny důležitým zdrojem energie pro přibližně 600 000 domácností. Pomohly zmírnit nedostatek elektřiny v Etiopii, snížily potřebu dieselových generátorů a podpořily hospodářský růst. Bylo vytvořeno přibližně 2 100 místních pracovních míst a na školení a údržbě se podílí několik univerzit. Tyto praktické zkušenosti připravily mnohé z nich na budoucí role v etiopském odvětví větrné energie.

Výrazný růst zaznamenalo také město Adama, jehož počet obyvatel vzrostl z 324 000 v roce 2015 na více než 480 000 v roce 2023. Zlepšená infrastruktura a investice přilákaly podniky z různých zemí, což vedlo k rychlým změnám v krajině města. Zlepšení dopravy, spolehlivá dodávka elektřiny a lepší přístup ke vzdělání a zdravotní péči výrazně zvýšily kvalitu života obyvatel z okolních vesnic. 

Čínské firmy přinesly do Etiopie vyspělé ekologické technologie a pomohly vládě splnit její cíle v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Tato spolupráce přispěla také k zelené transformaci a celosvětovému boji proti změně klimatu.

Čína a africké země udržují přátelské vztahy již od druhé světové války a v posledních letech dochází k prohlubování spolupráce prostřednictvím iniciativ, jako je iniciativa Pásmo a cesta (BRI). Od železnic a silnic po větrné farmy a elektrárny, školy a nemocnice – infrastrukturní projekty podporované Čínou podpořily hospodářský rozvoj Afriky na celém kontinentu.

Například železnice Addis Abeba-Džibutsko, dopravní tepna spojující Etiopii a Džibutsko, výrazně zkrátila dobu cestování, snížila logistické náklady a podpořila místní hospodářský růst. Do dnešního dne železnice přepravila 680 000 cestujících a 9,5 milionu tun nákladu, přičemž průměrná roční míra růstu tržeb činila 39 %.

Podle bílé knihy „Čína a Afrika v nové éře: Partnerství rovného s rovným”, kterou vydala čínská Státní rada v roce 2021, od založení Fóra pro spolupráci Číny a Afriky (FOCAC) v roce 2000, čínské společnosti pomohly africkým zemím vybudovat nebo modernizovat více než 10 000 km železnic, téměř 100 000 km dálnic, zhruba 1 000 mostů, téměř 100 přístavů a 66 000 km přenosu a distribuce elektrické energie.

Užší hospodářské a obchodní vazby 

Kromě projektů BRI Čína a africké země také rozvíjejí užší hospodářské a obchodní vazby se stále rostoucím objemem obchodu, diverzifikovanými komoditami a službami. Čína je již 15 let po sobě největším obchodním partnerem Afriky. Údaje čínské Generální celní správy ukázaly, že obchod mezi Čínou a Afrikou dosáhl v roce 2023 rekordní hodnoty 282,1 miliardy dolarů, což představuje meziroční nárůst o 1,5 %, a obchod mezi Čínou a Afrikou se od ledna do července meziročně zvýšil o 5,5 % na 1,19 bilionu jüanů (asi 166,6 miliardy dolarů).

Podle Sang Baichuana, děkana Institutu mezinárodní ekonomie na Čínské univerzitě mezinárodního obchodu a ekonomie, se obchod mezi Čínou a Afrikou rychle rozvíjí díky oboustranně výhodné spolupráci. Uvedl, že čínská ekonomika a ekonomiky afrických zemí se vzájemně velmi dobře doplňují, neboť Čína disponuje vyspělými a použitelnými technologiemi, vybavením a dostatečným kapitálem, zatímco africké země mají značné výhody, pokud jde o pracovní sílu a přírodní zdroje.

 „Posilování obchodních vazeb mezi Čínou a Afrikou je prospěšné pro využití jejich výhod a rozsáhlých trhů, dosažení vzájemných výhod a oboustranně výhodného rozvoje,” řekl Sang.

Diane Sayinzoga, vysoká úřednice Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD), se rovněž pochvalně vyjádřila o obchodním partnerství mezi Čínou a Afrikou a uvedla, že umožnilo realizaci velkých infrastrukturních projektů, které mají zásadní význam pro hospodářskou integraci a růst afrického kontinentu.

Dodala, že čínská pomoc je rovněž v souladu s cíli UNCTAD, které spočívají v podpoře udržitelného rozvoje Afriky posílením jejích výrobních kapacit, zvýšením obchodních příležitostí, podporou hospodářské diverzifikace a začleněním afrických zemí do globálního hodnotového řetězce.

Summit FOCAC 2024 se v Pekingu uskuteční od 4. do 6. září. Podle odborníků bude toto fórum pro Čínu a Afriku zásadní příležitostí k prohloubení hospodářských a obchodních vztahů, dosažení vzájemných výhod a prosazení společných rozvojových cílů.

„FOCAC vedl k uzavření mnoha dohod o investicích, obchodu a rozvojových projektech mezi Čínou a africkými zeměmi za účelem dosažení společných rozvojových cílů, které jsou zcela v souladu s posláním UNCTAD,” uvedl Sayinzoga.

https://news.cgtn.com/news/2024-08-30/China-Africa-set-to-embrace-closer-economic-trade-ties-at-FOCAC-1wuF1bzTjVe/p.html 

Go to Source