CGTN: Čína s Afrikou prijímajú na fóre FOCAC užšie hospodárske a obchodné väzby

PEKING, 2. septembra 2024 /PRNewswire/ – Projekt veternej energie Adama, s pôsobivými bielymi turbínami vysokými 80 metrov, sa nachádza 95 kilometrov juhovýchodne od Addis Abeba, v srdci východoafrického riftu. Projekt, ktorý postavili čínske spoločnosti, predstavuje medzník v partnerstve medzi Čínou a africkými krajinami.

Od spustenia prevádzky v máji 2015 sú veterné turbíny životne dôležitým zdrojom energie pre približne 600 000 domácností. Pomohli zmierniť energetické nedostatky v Etiópii, znížiť potrebu dieselových generátorov a podporiť hospodársky rast. Vzniklo okolo 2 100 lokálnych pracovných miest a niekoľko univerzít sa podieľa na školení a údržbe. Táto praktická skúsenosť pripravila mnohých na budúce pôsobenie v etiópskom sektore veternej energie.

Mesto Adama tiež zaznamenalo výrazný rast, pričom jeho populácia vzrástla z 324 000 v roku 2015 na viac ako 480 000 v roku 2023. Zlepšená infraštruktúra a investície prilákali podniky z rôznych krajín, čo viedlo k rýchlym zmenám v prostredí mesta. Zlepšenie dopravy, spoľahlivá elektrická energia a lepší prístup k vzdelaniu a zdravotnej starostlivosti výrazne zvýšili kvalitu života dedinčanov v okolí.

Čínske firmy priniesli do Etiópie pokročilú zelenú technológiu, ktorá pomáha vláde splniť jej ciele v oblasti obnoviteľnej energie. Spolupráca taktiež prispela k zelenej transformácii a globálnemu boju proti klimatickým zmenám.

Čína a africké krajiny upevňujú vzájomné priateľstvo od druhej svetovej vojny a v posledných rokoch sa spolupráca rozširovala prostredníctvom iniciatív, Belt and Road Initiative (BRI). Od železníc a ciest po veterné farmy a elektrárne, ako aj školy a nemocnice, projekty infraštruktúry s čínskou podporou urýchlili hospodársky rozvoj na celom africkom kontinente.

Železnica Addis Abeba – Džibutsko, dopravná tepna spájajúca Etiópiu a Džibutsko, napríklad výrazne skrátila časy cestovania, znížila náklady na logistiku a podporila miestny hospodársky rast. K dnešnému dňu železnica prepravila 680 000 cestujúcich a 9,5 milióna ton nákladu s priemerným ročným rastom tržieb 39 percent.

Podľa bielej knihy „Čína a Afrika v novej ére: rovnocenné partnerstvo” vydanej čínskou Štátnou radou v roku 2021, od založenia Fóra pre čínsko-africkú spoluprácu (FOCAC) v roku 2000 pomohli čínske spoločnosti africkým krajinám vybudovať alebo modernizovať viac ako 10 000 km železníc, takmer 100 000 km diaľnic, približne 1 000 mostov, takmer 100 prístavov a 66 000 km prenosu a distribúcie energie.

Užšie ekonomické a obchodné väzby

Okrem projektov v rámci BRI si Čína a africké krajiny tiež vytvorili užšie ekonomické a obchodné väzby s neustále rastúcim objemom obchodu, diverzifikovanými komoditami a službami. Čína je už 15 rokov po sebe najväčším obchodným partnerom Afriky. Podľa údajov čínskeho Generálneho colného úradu dosiahol obchod medzi Čínou a Afrikou v roku 2023 rekordnú výšku 282,1 miliardy dolárov, čo je medziročný nárast o 1,5 percenta, a od januára do júla vzrástol obchod medzi Čínou a Afrikou medziročne o 5,5 percenta na 1,19 bilióna jüanov (približne 166,6 miliardy dolárov).

Podľa Sang Baichuana, dekana Inštitútu medzinárodnej ekonomiky na Čínskej univerzite medzinárodného obchodu a ekonómie, rástol obchod medzi Čínou a Afrikou rýchlo práve v dôsledku vzájomne výhodnej spolupráce. Povedal, že čínska ekonomika a ekonomiky afrických krajín sa významne dopĺňajú, keďže Čína disponuje vyspelými a použiteľnými technológiami, vybavením a dostatočným kapitálom, zatiaľ čo africké krajiny majú značné výhody z hľadiska pracovnej sily a prírodných zdrojov.

„Posilnenie obchodných väzieb medzi Čínou a Afrikou je prospešné pri využívaní príslušných výhod a rozsiahlych trhov, poskytovaní vzájomných výhod a obojstranne prospešného rozvoja,” povedal Sang.

Diane Sayinzoga, vysoká predstaviteľka Konferencie Organizácie Spojených národov o obchode a rozvoji (UNCTAD), tiež chválila obchodné partnerstvo medzi Čínou a Afrikou a uviedla, že prinieslo veľké infraštruktúrne projekty, ktoré sú kľúčové pre hospodársku integráciu a rast afrického kontinentu.

Dodala, že čínska pomoc je tiež v súlade s cieľmi UNCTAD, podporovať udržateľný rozvoj Afriky zvyšovaním jej výrobných kapacít, zvyšovaním obchodných príležitostí, podporovaním ekonomickej diverzifikácie a integráciou afrických krajín do globálneho hodnotového reťazca.

Samit FOCAC 2024 sa uskutoční v Pekingu od 4. do 6. septembra. Podľa odborníkov bude fórum pre Čínu a Afriku kľúčovou príležitosťou na prehĺbenie svojich hospodárskych a obchodných vzťahov, dosiahnutie vzájomných výhod a presadzovanie spoločných rozvojových cieľov.

„Fórum FOCAC prinieslo mnohé dohody o investíciách, obchode a rozvojových projektoch medzi Čínou a africkými krajinami na dosiahnutie spoločných rozvojových cieľov, ktoré sú dokonale v súlade s poslaním UNCTAD,” povedala Sayinzoga.

https://news.cgtn.com/news/2024-08-30/China-Africa-set-to-embrace-closer-economic-trade-ties-at-FOCAC-1wuF1bzTjVe/p.html 

Go to Source