Nový seriál od Discovery o krotení prírody a prepájaní vzdialených komunít poukazuje na inovatívne technologické riešenia

DÜSSELDORF, Nemecko, 27. septembra 2024 /PRNewswire/ – Najnovší diel seriálu Discovery „Being Digi-Sapiens” (Ako byť digi-sapiens) ukazuje, ako digitálne technológie pomáhajú ľuďom žiť v lepšom súlade s prírodou, od riešenia dopadu klimatických zmien až po poskytovanie vysokorýchlostného širokopásmového pripojenia vzdialeným komunitám. Tretia epizóda „Connecting with Nature” (Spojenie s prírodou) sleduje švédsku vynálezkyňu, odborníčku na robotiku a YouTuberku Simone Giertzovú na cestách po Európe.

Fínsko: vysokokvalitné širokopásmové pripojenie v krajine lesov a jazier

Continue Reading


In remote areas of Finland, 5G provides residents with high-speed home broadband

Poskytovanie vysokokvalitného prístupu na internet v riedko obývaných oblastiach môže byť obrovskou výzvou. Optické vlákno, zlatý štandard pre rýchle domáce siete, býva na nasadenie vo vzdialenejších lokalitách príliš drahé. Tento nerovnomerný širokopásmový prístup, ktorý oddeľuje veľké mestá a vidiecke oblasti vytvára určitú formu „digitálnej priepasti” a problémov.

Keď Simone cestuje na fínsky vidiek, zistí, že Huawei upgraduje 4G zariadenie na 5G. Na rozdiel od 2G, 3G alebo 4G, 5G funguje na viacerých frekvenciách vrátane subgigahertzového rozsahu. Jedna z frekvencií 5G používaných vo Fínsku, 700 MHz, umožňuje anténnym vežiam poskytovať signál na rozsiahlych územiach. Vidiecke domy vybavené zariadením CPE (zariadenia v priestoroch zákazníka, tiež nazývané smerovače 5G) konvertujú signál 5G, aby získali kvalitnú Wi-Fi dostatočne silnú na to, aby zároveň podporovala cloudové hry, videohovory a ďalšie aplikácie, aké používajú bežné rodiny. Vďaka 5G je Fínsko v oblasti vidieckeho širokopásmového pripojenia z najhorších problémov vonku.

Vďaka jednej z najlepších mier pokrytia 5G v Európe sa z Fínska stala výkladná skriňa výhod digitalizácie. Medzi nedávnymi úspechmi treba spomenúť vydarený test rýchlosti mobilnej siete 10 Gbit od operátora DNA, komerčné spustenie 50G PON miestneho operátora Lounea, ako aj virtuálne riešenie batérie operátora Elisa, kde sa záložné batérie základne využívajú na vyváženie elektrickej siete.

Atény, Grécko: Technológie, ktoré varujú pred extrémnym počasím a chránia lesy

Extrémne prejavy počasia sú čoraz bežnejšie. V Grécku častejšie vlny horúčav zvyšujú hrozbu, že sa lesné požiare vymknú spod kontroly. Keď však hostiteľka seriálu Digi-Sapiens cestuje do Atén, dozvie sa o dvoch technológiách, ktoré pomáhajú zmierniť škodlivé účinky extrémneho počasia.

Včasnejšie predpovede potenciálne nebezpečných poveternostných udalostí umožňuje ľuďom pripraviť sa skôr, než katastrofa vypukne. Umelá inteligencia Huawei s názvom Pangu Weather sa pri predpovedaní extrémnych poveternostných javov osvedčila. „Vyrobili sme hybridný systém, ktorý integruje výhody umelej inteligencie a konvenčných metód,” povedal Simone Dr. Lingxi Xie, vedúci výskumný pracovník Huawei, ktorý pracoval na vývoji Pangu Weather. „Algoritmy umelej inteligencie Pangu lepšie predpovedajú extrémne poveternostné udalosti,” dodáva Xie.

Hoci varovanie pred vlnou horúčav je užitočné, samo o sebe grécke lesy pred požiarom neochráni. V Syggrou Estate, zalesnenom verejnom priestore neďaleko Atén, spolupracovala spoločnosť Huawei s partnermi na nasadení riešenia umelej inteligencie, ktoré by odhalilo požiar vo veľmi skorom štádiu, ešte predtým, ako sa vymkne spod kontroly. Viac ako 500 snímačov monitoruje areál vo dne aj v noci na prítomnosť dymu, častíc vo vzduchu, sucha alebo abnormálnych teplôt.

Simone Giertzová dostane v Syggrou príležitosť otestovať vylepšenú verziu tohto systému detekcie požiaru. Systém vyvinutý s partnermi, National and Kapodistrian University of Athens (NKUA) a start-upom PROBOTEK v rámci projektu TECH4ALL, nielen identifikuje požiar, ale poskytuje aj analýzu šírenia ohňa, plánovanie evakuácie a plánovanie trasy pre záchranné zložky. Dokáže tiež odhadnúť, koľko ľudí v oblasti zasiahne požiar a prostredníctvom aplikácie na telefóny obyvateľov posielať personalizované upozornenia s návrhom evakuačných trás na základe plánov civilnej ochrany obce.

Foto: https://mma.prnewswire.com/media/2516326/Huawei_Technologies.jpg

WANT YOUR COMPANY’S NEWS FEATURED ON PRNEWSWIRE.COM?

440k+Newsrooms &Influencers

9k+Digital MediaOutlets

270k+JournalistsOpted In

Go to Source